Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skeppsvrak från antiken öppnas för allmänheten

För första gången någonsin blir det nu möjligt för privatpersoner att uppleva ett av Greklands största och vackraste skeppsvrak.

Vanligtvis är antikens skeppsvrak i Egeiska havet spärrat område för turister och privatpersoner, eftersom myndigheterna är oroliga för stöld och vandalism. Men nu gör de grekiska myndigheterna ett undantag.

Utanför ön Alónissos vid det grekiska fastlandet ligger det så kallade Peristera-vraket, som fritidsdykare nu får besöka.

Vrak ändrade förståelsen av skeppsbygge

Det trettio meter långa skeppet sjönk i slutet av 400-talet före Kristus. Upptäckten av vraket 1991 förändrade arkeologernas förståelse av hur stora skepp de gamla grekerna kunde bygga.

Större delen av träskrovet har ruttnat bort för länge sedan, men skeppets last av omkring fyratusen amforor ligger fortfarande kvar på havets botten.

”Till och med jag, som har arbetat med marinarkeologi i åratal, var oerhört imponerad första gången jag såg vraket”, säger arkeologen Dimitris Kourkoumelis, som leder projektet för att göra området klart för besökare.

Kan även upplevas i virtual reality

Inte enbart dykare med kompetens att dyka till nästan trettio meters djup kommer att få möjlighet att titta på vraket. Det kommer även att bli tillgängligt som en virtual reality-upplevelse i ett informationscentrum på land.

Ytterligare tre vrak i området ingår i projektet, som delvis bekostas av EUs BlueMed-program.

Läs också:

kvinnlig antik grekisk idrottare
Greker

Fick kvinnor delta i de olympiska spelen?

2 minuter
Greker

Så få fick lov att rösta i den grekiska demokratin

2 minuter
Greker

Etruskiska kvinnor var antikens feminister

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj