Skeppsvrak från antiken öppnas för allmänheten

För första gången någonsin blir det nu möjligt för privatpersoner att uppleva ett av Greklands största och vackraste skeppsvrak.

Vanligtvis är antikens skeppsvrak i Egeiska havet spärrat område för turister och privatpersoner, eftersom myndigheterna är oroliga för stöld och vandalism. Men nu gör de grekiska myndigheterna ett undantag.

Utanför ön Alónissos vid det grekiska fastlandet ligger det så kallade Peristera-vraket, som fritidsdykare nu får besöka.

Vrak ändrade förståelsen av skeppsbygge

Det trettio meter långa skeppet sjönk i slutet av 400-talet före Kristus. Upptäckten av vraket 1991 förändrade arkeologernas förståelse av hur stora skepp de gamla grekerna kunde bygga.

Större delen av träskrovet har ruttnat bort för länge sedan, men skeppets last av omkring fyratusen amforor ligger fortfarande kvar på havets botten.

”Till och med jag, som har arbetat med marinarkeologi i åratal, var oerhört imponerad första gången jag såg vraket”, säger arkeologen Dimitris Kourkoumelis, som leder projektet för att göra området klart för besökare.

Kan även upplevas i virtual reality

Inte enbart dykare med kompetens att dyka till nästan trettio meters djup kommer att få möjlighet att titta på vraket. Det kommer även att bli tillgängligt som en virtual reality-upplevelse i ett informationscentrum på land.

Ytterligare tre vrak i området ingår i projektet, som delvis bekostas av EUs BlueMed-program.