Atens borg – Akropolis – vimlar av tempel, statyer och målningar.

© Leo von Klenze

Resan går till: Antikens Grekland

För 2000 år sedan älskade de förmögna i Rom att åka på semester eller bildningsresa till Grekland. De såg landet som en förebild och var fascinerade av dess rika kulturliv och historia. Följ med på en tidsresa till romarnas Grekland omkring år 150 efter Kristus.

2 november 2017 av Benjamin Christensen & Andreas Abildgaard

1. Aten: Aten är kulturens högborg

Greklands största stad bjuder på ett pulserande stadsliv, där du kan uppleva historiens vingslag på Akropolis, gå på teater och köpa kläder i hamnkvarteren.

Storstadsemester: Vill du ha en riktig storstadssemester bör du åka till Aten – lärdomens och kulturens högborg. Den största sevärdheten är den centrala kullen Akropolis, där de finaste templen står. 

Av dem är Parthenon, tillägnat gudinnan Athena, det viktigaste. Det är uppfört med marmorpelare i klassisk dorisk stil, och allt annat på ­Akropolis överskuggas av det mäktiga templet.

Aten bjuder emellertid på mer än Akropolis. ­Staden är ett centrum för kulturlivet, och världens finaste skolor för filosofi finns här. Detta trots att den romerske generalen Sulla år 86 raserade staden, och bland annat förstörde Platons berömda akademi – den moderna filosofins vagga. 

Aten har i dag hämtat sig från förödelsen, och kejsar Hadrianus har nyligen renoverat staden. Han har bland annat uppfört en ny akvedukt och ett bibliotek och färdigställt det stora Zeustemplet nedanför ­Akropolis – som absolut är värt ett besök.

Atenarna uppfann tragedin på 500-talet före Kristus, och att besöka stadens teatrar kan rekommenderas. I synnerhet om du får tillfälle att se någon av de klassiska pjäserna – som den om Oidipus.

Får du nog av finkulturen är Atens hamn Pireus ett välkommet avbräck. Där kan du köpa varor från hela den östra delen av Medelhavet.

Det måste du se: Reser du utan familjen bör du delta i något av atenarnas festliga dryckesgillen – så kallade symposier. Vackra flöjtspelerskor underhåller, och det finns möjlighet att släcka mer än enbart törsten.

Turistfälla: Undvik de guider som mot betalning visar runt på Akropolis. Som författaren Plutarchos skriver: ”Guiderna gick igenom sina ramsor utan att lyda våra uppmaningar om att korta av sina långa historier och berättelser om ­varenda liten inskription”.

Övernattning: Aten har ett överflöd av privata rumsuthyrare. Denna typ av ­övernattning är helt klart att föredra. För en blygsam extra kostnad får du även frukost och kvällsmat.

Kulinariskt tips: I Pireus finns ett rikt urval av fisk och skaldjur. Prova stekta musslor med dressing av olja och vinäger – och till det ett gott, lokalt vin. Grekerna dricker sitt vin kryddat med kåda, vilket ger en speciell smak, kallad retsina.

Inte prenumerant? Köp tidningen här:

2. Kreta: Upprorisk ö bjuder på bra badstränder

Badsemester: I århundraden var Kreta känt som hemvist för pirater och bråkstakar. 

Först efter tre år av bittra strider lyckades general Quintus ­Cae­cil­ius Metellus kuva den frodiga ön (69 före Kristus), och än i dag är det romerska styret impopulärt på sina håll på ön.

Se därför i görligaste mån till att dölja din romerska härkomst, när du reser runt på ön, och ta med dig vapen. Till öns största attraktioner hör amfiteatern i staden Lyttos.

Det måste du se: Stanna till vid någon av de fina sandstränderna på öns nordkust. Där kan du koppla av och njuta av ett dopp i det ljumma Medelhavet.

Turistfälla: Kretensarna är stolta över Lyttosakve­dukten på öns östra sida. Strunta i den. Den är bara 13 mil (22 km) lång – mycket kortare än Roms.

Övernattning: Håll dig till de större städerna. ­Undvik helst att övernatta i bergsområdena, där tjuvar och rövare plundrar hederliga resenärer.

Kulinariskt tips: Kreta är känt för sina ostar av getmjölk. Se till att smaka dem innan du lämnar ön. 

3. Feneos: Leta efter floden Styx

Lansemester: Enligt den grekiske historikern Herodotos har underjordens flod Styx sin källa någonstans i Feneos. 

När du har tröttnat på att leta efter den mytomspunna floden, kan du uppleva festivalen ­Hermaea, som med idrotter och tävlingar hyllar guden Hermes. 

Enligt mytologin föddes guden nämligen här i området – på berget Kyllene.

Det måste du se: Besök något av de lokala stuterierna, som är traktens stolthet. Om du behöver en häst kan du här köpa en av Greklands allra bästa.

Turistfälla: Undvik Athenatemplet – endast ruiner finns kvar.

Övernattning: Området är känt för sina krogar och gästfria familjer, som hyr ut rum till resande.

Kulinariskt tips: Tack vare stuterierna har Feneos goda häststekar. Prova dem, du lär inte ångra dig!

Grenen pankration är en blandning av boxning och brottning, då nästan allt är tillåtet.

© Bridgeman Images

4. Olympia: Paradis för sportfrälsta

Idrottssemester: Är du en sportfanatiker så har du vart fjärde år möjlighet att uppleva antikens bästa idrottare tävla vid den grekiska helgedomen Olympia. 

”Inget har gudarna gett mer uppmärksamhet än de olympiska spelen”, har den grekiske geografen Pausanias skrivit. 

Under spelen råder nämligen den olympiska freden, då ingen vågar bråka medan festligheterna pågår. 

Du kan lugnt beskåda idrottarna tävla i grenar som löpning, brottning, boxning och hästkapplöpning.

Det måste du se: Du får för allt i världen inte missa spelens stora offer till Zeus. Hundra oxar förs in och slaktas som tribut till gudarnas kung – en begivenhet av stor religiös betydelse.

Turistfälla: Det olympiska templet, som är helgat åt Zeus och pryds av 21 förgyllda sköldar. De skänktes av den romerske ­generalen Mummius, men du är här för sportens skull!

Övernattning: Under sportfesten får Olympia 40000 ­gäs­ter. Det finns gott om hotell och härbärgen. ­Intressantast är dock att bo i idrottarnas kaserner.

Kulinariskt tips: Följ de olympiska kostreglerna, och ät någon av de lokala rätter som idrottarna själva tycker om: kyckling med plommon.

5. Korinth: Koppla av bland landsmän

Romersk semester: Brukar du lätt få hemlängtan rekommenderar vi ett besök i Korinth. 

Många av dess invånare är nämligen romerska kolonisatörer, och en av stadens mest berömda gäster var kejsar Nero år 67 efter Kristus. 

Den galne kejsaren var här för att anlägga en kanal, som skulle grävas genom den peloponnesiska halvön. Som det ser ut nu blir Korinthkanalen färdig först år 1893.

Det måste du se: Turister i Korinth bör besöka stadens stora hippodrom (hästkapplöpnings­bana), som är uppförd i vit marmor.

Turistfälla: Apollontemplet utanför stadsmuren. Byggnaden har bränts ned, så det enda som finns att se är ruiner.

Övernattning: Inkvartera dig på någon av de små krogar som ligger vid Octaviatemplet. Där bor du bättre och billigare än hos de lokala familjerna.

Kulinariskt tips: De många kolonisatörerna garanterar att du kan hitta det bästa det romerska köket kan bjuda på.

6. Sparta: Staden är en hyllning till kriget och soldatlivet

Stadssemester: Ingen har präglat antikens krigshistoria som Sparta. Stadsstaten var anpassad för krigföring, dess invånare föddes till soldater. 

Vi romare kan enbart hylla dessa greker, som vi år 148 före Kristus införlivade i riket. 

Sedan dess har staden varit ett av de viktigaste målen för romerska turister, som älskar de många krigsminnena.

Det måste du se: Utöver ­stadens alla minnen av krig bör du uppleva den imponerande statyn av kejsar Augustus, som tronar över stadens marknadsplats.

Varning: Invånarna i Sparta är kända för sina korta, ohövliga svar – det lakoniska svaret.

Övernattning: Vi rekommenderar att du hyr ett rum. Men röva inte bort värdens fru – som prins Paris. Ingen vill utlösa ett nytt trojanskt krig!

Kulinariskt tips: Du måste smaka spartanernas melas zõmos – ”svartsoppa”. Den är kokt på blod, och många äldre spartaner äter inget annat.

7. Plataiai: Idylliskt bergslandskap med en blodig historia

Vandringssemester: För den aktive och historieintresserade är området kring staden Plataiai i Boiotien värd ett besök. 

Du kan vandra över den plats där de grekiska stadsstaterna år 479 före Kristus besegrade perserna under slaget vid Plataiai.

Året innan hade stadsstaterna lidit nederlag i slagen vid Artemision och Thermopyle, så de behövde en seger. 

Perserna lyckades emellertid skära av grekernas försörjningslinjer och tvinga dem på reträtt. Den persiske generalen Mardonius trodde därför att segern var i hamn. 

Han skickade fram sina styrkor, men grekerna var långtifrån knäckta, så de persiska styrkorna massakrerades. ­Enligt historikern Herodotos dödade grekerna 250000 fiender under det blodiga slaget!

Det måste du se: Ruinstaden Erythrai. Enligt legenden blir den som dricker vattnet från stadens gamla brunn synsk.

Turistfälla: Hoppa över områdets stora stad Thebe. Sedan Alexander den store förstörde staden år 335 före Kristus har den varit en skugga av sitt forna jag.

Övernattning: Undvik områdets krogar och gästhus, de vimlar av ficktjuvar och personer som fuskar i tärning.

Kulinariskt tips: Den lokala versionen av grekisk sallad med russin och koriander.

Oraklets prästinna kallades Pythia. Hennes profe­tiska råd gavs under påverkan av hallucinogena ångor från underjorden.

© Bridgeman Images & Shutterstock

8. Delfi: Oraklets hemvist erbjuder utsökta konstupplevelser

Delfis största attraktion ger besökare svar på livets frågor – från politiska problem till personliga kval – men här finns mycket annat att se.

Kultursemester: Alla känner till Pythia, oraklet i Delfi. Hos henne kan du få svar på de frågor som tynger dig mest. 

Tänk på att vägen till Pythias heliga grotta är lång och bland annat kräver ett längre samtal med en Apollonpräst samt ett offer (en duva eller ett lamm). Hennes kryptiska svar är på grekiska. Delfi bjuder dock även på en rad andra kulturella sevärdheter:

I århundraden har Greklands stadsstater visat upp sin rikedom och makt genom konst på tempelområdet. Aten har till exempel betalat för det stora Apollontemplet med reliefer av gudar och muser huggna av konstnärerna Androsthenes och Praxias.

När du ställt din fråga till oraklet och sett allt du vill på tempelområdet kan du besöka byggnaden som i trakten kallas för leschai – ”en plats att tala”. Där diskuteras allt från politik till det senaste sandalmodet.

Det måste du se: Liksom vid Olympia arrangeras det vart fjärde år idrottstävlingar även i Delfi. Speciellt för de phytiska spelen är att de omfattar tävlingar i dans och konst.

Turistfälla: Tempelområdet hyser stadsstaternas skatthus. De mindre extravaganta – som Boiotiens – kan du hoppa över.

Övernattning: Oraklet har sedan tidernas gryning lockat långväga gäster. Därför hittar du i Delfi en lång rad värdshus – så kallade pandocheion. Där kan du få en säng att sova i, men se upp för ­loppor och löss i sovsalarna.

Kulinariskt tips: Testa det goda nötköttet från de lokala uppfödarna. En oxstek med fikonglasering smakar sällan illa.

Kanske är du intresserad av...