Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brunnen hittades här i Kerameikos, nordöst om Akropolis.

Civilisationer - Greker

Orakel från antiken hittat i grekisk brunn

För första gången någonsin har ett orakel från antiken dykt upp i Greklands huvudstad Aten.

I Atens centrum, strax nordväst om Akropolis, ligger keramikernas gamla kvarter Kerameikos. Kvarteret har sedan antiken varit känt för att vara särskilt bördigt, allt tack vare floden Eridanos som rinner genom staden.

Antikens greker anlade därför ett stort antal brunnar i området så att stadens invånare kunde få tillgång till rent dricksvatten. Men nu visar det sig att Kerameikos brunnar inte bara innehöll vatten.

En av brunnarna är nämligen hem till ett 1800 år gammalt orakel som var språkrör för guden Apollon.

Världens navel

Kerameikos har grävts ut under de senaste hundra åren men det var först år 2012 man upptäckte det som nu visat sig vara ett orakel, en så kallad "omphalos". En "omphalos" er en kägelformad sten som representerar världens navel.

Arkeologerna hittade oraklet i en rund brunn med över tjugo inskriptioner på klassisk grekiska, vilka alla upprepade samma mening:

"Kom till mig, åh Paian, och visa mig det sanna oraklet"

Paian var Apollons tillnamn. Han var spådomskonstens, kulturens och vetenskapens gud. Hans mest berömda orakel ligger i staden Delfi.

Brunnen där oraklet hittades är endast 65 cm i diameter.

© Jutta Stroszeck

Heligt vatten

Antikens greker sökte ofta råd hos orakel, t.ex. om de ville hitta en partner, när de blev sjuka eller ville ta reda på vad som väntade dem i framtiden.

Arkeologerna menar att oraklens stora betydelse för grekerna är orsaken till att det atenska oraklet placerats i vatten.

"Vatten, speciellt dricksvatten, var heligt för antikens greker. De menade att vattnet skyddades av nymfer", säger Jutta Stroszeck som leder utgrävningen av Kerameikos.

Läs också:

Religionshistoria

Hur föll oraklet i Delfi i trans?

2 minuter
Greker

Oraklet i Delfi sniffade gas

13 minuter
Greker

Resan går till: Antikens Grekland

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj