Orakel från antiken hittat i grekisk brunn

För första gången någonsin har ett orakel från antiken dykt upp i Greklands huvudstad Aten.

Brunnen hittades här i Kerameikos, nordöst om Akropolis.

I Atens centrum, strax nordväst om Akropolis, ligger keramikernas gamla kvarter Kerameikos. Kvarteret har sedan antiken varit känt för att vara särskilt bördigt, allt tack vare floden Eridanos som rinner genom staden.

Antikens greker anlade därför ett stort antal brunnar i området så att stadens invånare kunde få tillgång till rent dricksvatten. Men nu visar det sig att Kerameikos brunnar inte bara innehöll vatten.

En av brunnarna är nämligen hem till ett 1800 år gammalt orakel som var språkrör för guden Apollon.

Världens navel

Kerameikos har grävts ut under de senaste hundra åren men det var först år 2012 man upptäckte det som nu visat sig vara ett orakel, en så kallad "omphalos". En "omphalos" er en kägelformad sten som representerar världens navel.

Arkeologerna hittade oraklet i en rund brunn med över tjugo inskriptioner på klassisk grekiska, vilka alla upprepade samma mening:

"Kom till mig, åh Paian, och visa mig det sanna oraklet"

Paian var Apollons tillnamn. Han var spådomskonstens, kulturens och vetenskapens gud. Hans mest berömda orakel ligger i staden Delfi.

Brunnen där oraklet hittades är endast 65 cm i diameter.

© Jutta Stroszeck

Heligt vatten

Antikens greker sökte ofta råd hos orakel, t.ex. om de ville hitta en partner, när de blev sjuka eller ville ta reda på vad som väntade dem i framtiden.

Arkeologerna menar att oraklens stora betydelse för grekerna är orsaken till att det atenska oraklet placerats i vatten.

"Vatten, speciellt dricksvatten, var heligt för antikens greker. De menade att vattnet skyddades av nymfer", säger Jutta Stroszeck som leder utgrävningen av Kerameikos.