Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur demokratisk var grekernas demokrati?

Demokratin var en helt ny styresform för sin tid, och dåtidens atenska demokrati är mycket långt från den demokrati som i regel tillämpas i dag.

Imageselect

År 507 före Kristus införde statsmannen Kleisthenes en ny styrelseform i Aten: demokrati. Antikens folkstyre påminde dock mycket lite om vår tids politiska system.

En av de största skillnaderna var att endast vuxna, fria män som gjort militärtjänst i två år, kunde delta i de politiska besluten.

Det innebar att endast män över tjugo år hade politiska rättigheter, och att kvinnor, slavar och invandrare helt saknade inflytande. Därmed styrdes Aten av endast omkring femton ­procent av befolkningen.

Medan invånare i dag väljer politiker för att företräda deras intressen, hade grekiska män möjlighet att delta direkt i politiska beslut – bland annat i folkförsamlingen, som möttes fyrtio gånger om året.

Där hade alla rätt att tala och rösta, när lagar skulle stiftas. Genom lottning valdes femhundra av männen ut att ingå i ett råd, som skulle sköta Atens dagliga drift.

Sist men inte minst valdes femhundra man till folkdomstolen, som cirka tvåhundra gånger om året avgjorde bland annat tvistemål och brottsmål.

Atens demokrati avskaffades av makedonierna år 322 före Kristus.

Läs också:

Greker

Orgier skyddade Aten mot inbördeskrig

10 minuter
Greker

Var Athens demokrati demokratisk?

2 minuter
Sparta, antikken, kriger
Greker

Svält och stryk skapade antikens övermänniskor

23 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj