Nikos Giannoulakis

Herakles återförenad med sitt huvud efter 122 år

Statyn av den grekiske sagohjälten sjönk i havet för 2 000 år sedan. Nu har arkeologer hittat sista delen av den.

Ända sedan ett fartygsvrak från antiken år 1900 hittades utanför den grekiska ön Antikythera har forskare försökt ta reda på mer om fartygets mystiska last. I samband med upptäckten lyckades marinarkeologer bärga en staty från vraket, men det fanns ett problem.

Statyn saknade sitt huvud, som har varit försvunnet – tills nu. Under en ny utgrävning av det förlista fartyget dök nämligen ett huvud från en staty upp, och arkeologerna är övertygade om att det tillhör den huvudlösa statyn.

”Det är ingen tvekan om att det är Herakles,” försäkrar arkeologen Lorenz Baumer vid universitetet i Geneve i Schweiz, och berättar att statyn är dubbelt så stor som en människa, har stort skägg, ett karakteristiskt ansikte och kort hår. Det ska nu undersökas om statyns båda delar går att sätta ihop eller om de ska ställas ut intill varandra.

Statue af Herkules manglende hoved
© F. Tronchin/National Archaeological Museum, Athens.

Fartyget innehöll världens äldsta dator

Det är inte första gången vraket utanför Antikythera vållar uppståndelse. Redan 1901 fann dykare en mekanism i metall, som vid en närmare granskning visade sig vara världens äldsta kända analoga dator.

Vraket, som härrör från det första århundradet efter Kristus, innehåller förmodligen ännu fler skatter.

År 1901 tappades en större marmorstaty under försöket att bärga den – och den ligger kvar på havsbottnen. Dessutom tror arkeologerna att de ”naturstenar” som avlägsnades under utgrävningen 1900 i själva verket var delar av statyer, som täckts av växtlighet.

Se video om Antikytheramekanismen: