Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hade grekerna sällskapsdjur?

Mycket tyder på att hunden var det sällskapsdjur som de gamla grekerna föredrog, medan katten förknippades med trolldom, död och mörker. Den hölls borta med alla medel.

AKG-images/Ritzau Scanpix/Shutterstock

Antikens Grekland befolkades av hundälskare. Grekernas kärlek till människans bästa vän avbildas på bland annat gamla vaser och uttrycks i skriftliga källor, däribland Homeros Iliaden.

Hundar beundrades för sitt mod och sin trofasthet. Några favoriter var mastiffliknande vakthundar och snabba, vinthundsaktiga raser som användes vid jakt.

Grekerna hade också små knähundar som satt med vid bordet och blev ompysslade.

Hundar finns avbildade på ett stort antal grekiska vaser.

© AKG-images/Ritzau Scanpix

Att hundar var älskade framgår tydligt av bland annat de många hundgravar som arkeologerna har hittat.

På en av dessa gravar står följande: ”Jag var Rhodopes fröjd. De som lekte med mig kallade mig älskade Stephanos. Rhodope fällde tårar när jag gick bort och begravde mig som en människa.”

Katten hade betydligt sämre anseende i Grekland. Till skillnad från de gamla egyptierna och romarna var grekerna inte alls förtjusta i katter, som av vissa förknippades med Hekate, en kuslig gudinna med ansvar för mörker, död och trolldom.

De flesta greker försökte därför undvika katter. Kattens typiska uppgift, att fånga möss och råttor, sköttes i stället av tama ormar och dresserade illrar och vesslor.

Läs också:

Greker

Resan går till: Antikens Grekland

10 minuter
Greker

Sex oumbärliga träningstips från de gamla grekerna

3 minuter
Greker

Det har de gamla grekerna lärt oss

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj