L. Lamont/Athenian Agora Excavations
närbild av inskriptionerna på krukan

Greser ristade in förbannelser i kruka

Grekiska arkeologer har funnit en ovanlig, 2 300 år gammal kruka. Dess förbannelser skulle åsamka offren hemska smärtor.

År 2006 hittade grekiska arkeologer en ovanlig kruka i Aten. Den visade sig nämligen innehålla fötterna och kraniet från en kyckling – och det var inte rester efter en bättre middag under antiken, utan en kruka full med förbannelser och svart magi.

Krukan har nu undersökts närmare, och inskriptionerna på insidan berättar att förbannelserna skulle drabba 55 namngivna atenare. Forskarna har lyckats datera magikrukan till någon gång mellan år 325 och 270 före Kristus.

Kycklingbenen och kraniet hade genomborrats med en spik – ännu ett tecken på att ett slags voodoo skulle skada de 55 atenarna.
”Genom att man har vridit huvudet och benen av kycklingen och genomborrat dem, har man velat att förbannelsen skulle förlama samma kroppsdelar hos offren”, förklarar Jessica Lamont, professor i antik grekisk historia, vid Yale University i USA.

Kycklingben hittade i krukan

Krukan med kycklingbenen hittades på Atens stora torg, agora.

© Craig Mauzy/Athenian Agora Excavations

Vittnen skulle tystas

Förbannelser var vanliga under antiken, och de användes flitigt mot fiender, konkurrenter eller plågoandar. Det var dock sällan som förbannelser skrevs på krukor. Betydligt oftare skrev atenare offrens namn på små blytavlor.

Handstilsexperter har kunnat konstatera att de 55 namnen på krukan skrivits av minst två olika personer. Forskarnas hypotes är att namnen tillhör personer som var motparter eller vittnen i en förestående rättegång, och att de skulle förbannas.