Acropolis Museum

Chock: British Museum kan mista sin största klenod

I 189 år har britterna avvisat Greklands krav, men nu riskerar British Museum att mista sitt 128 meter långa, antika mästerverk.

Italien har beslutat att överlämna en bit av den så kallade Parthenonfrisen till Grekland. Under antiken prydde det 160 meter långa mästerverket Atens mäktiga Parthenontempels heligaste sal.

Men under 1800-talet monterades stora delar av frisen ner och fraktades till England. En annan bit hamnade i Italien.

Grekerna har fått lov att ställa ut det 35 x 31 centimeter stora fragmentet i fyra år och lånar som tack ut ett annat stycke av Parthenons utsmyckning till ett italienskt museum.

Avtalet mellan länderna lägger ytterligare press på British Museum, som i dag har 128 meter av frisen i sina samlingar.

British Museum uppförde 1937 en nästan 100 meter lång byggnad, som i dag hyser Parthenonfrisen.

© Andrew Dunn

Boris Johnson gör kovändning

Sedan Grekland blev självständigt 1832 har brittiska regeringar vägrat att överlämna frisen med hänvisning till att den förvärvats på korrekt sätt: britterna hävdar att de 1801 ingick ett avtal med Osmanska riket, som Grekland då lydde under. Det finns dock inga bevis för att ett sådant avtal existerar.

I Parthenontemplet tillbad antikens greker gudinnan Athena. I dag tronar ruinen på toppen av Akropolis i Aten.

© Shutterstock

Atens invånare använde under 1800-talet marmor från antiken för att producera kalk till nya hus. Att frisen därför kanske inte skulle existera om inte britterna hade räddat den, gör inte British Museum till rättmätig ägare. I en resolution i september 2021 uppmanade UNESCO britterna att överlämna frisen.

Boris Johnsons regering tvådde sina händer och förkunnade att det är upp till British Museum att avgöra frisens öde.