Alexander spred grekisk kultur till stora delar av världen.

Alexander den store och 17 andra greker som lärde oss allt

Grunden för den nutida västerländska kulturen lades i antikens Grekland där 17 greker skapade förutsättningarna för den moderna världen.

31 oktober 2013 av Bjørn A. Bojesen & Martin Landin

Alexander den store förändrade världshistorien

356-323 f.Kr: Alexander blev kung över Makedonien som 20-åring efter sin far - kung Filip II - och gick genast i gång med faderns planer på att expandera riket mot öst. Med världens mest avancerade här i ryggen inledde Alexander ett erövrande som under några få år förde honom genom Mindre Asien, Egypten och Persien.

Den unga kungen säkrade sig sina truppers lojalitet genom att dels visa stor givmildhet och dels genom att själv strida vid frontlinjen. Han var osedvanligt orädd och drog på sig livshotande skador nio gånger.

Alexanders rike växte i rekordfart, och överallt där han drog fram fick han handeln att blomstra genom att sätta miljoner av standardiserade silvermynt i omlopp. Med erövringarna följde också utbredning av den hellenistiska kulturen som ändrade världshistoriens kurs och kan skönjas än i dag.

Greker grundlade den moderna världen

Andra greker med enormt inflytande på eftervärlden inkluderar multigeniet Aristoteles, som fortfarande räknas som en av de största intellektuella kapaciteterna någonsin, samt stoikern Zenon, vars verk fick betydelse för bl.a. avskaffandet av slaveriet i USA 1865 och kvinnors jämställdhet i början av 1900-talet.

Ladda ned hela artikeln om de 18 mest inflytelserika grekerna genom att klicka på knappen nedan.NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...