David Ryckaert III

Forskare vill återskapa forntidens lukter

Hur luktade biblisk rökelse eller de färserade påfåglar som Henrik VIII åt? Det håller en expertgrupp på att ta reda på.

De flesta kan säkert föreställa sig hur det luktade på Londons gator på 1800-talet, då rännstenarna var fulla med avföring från människor och djur. För att inte tala om stanken i medeltidens städer. Men hur luktade ett romerskt tempel under antiken?

En grupp experter på bioteknik vid Max Planck-institutet för studier av människans historia (SHH), som är beläget i Jena i Tyskland, håller på att försöka besvara frågor som denna.

Forskarna vill återskapa forna tiders lukter genom att gå igenom arkeologiska fynd och extrahera molekyler från dem.

Med hjälp av dessa i kombination med data från biologiskt växtmaterial, samtida beskrivningar och illustrationer räknar forskarna med att kunna komma med en kvalificerad uppskattning.

En illustration visar var forskarna vill hitta historiens lukter: intorkade fynd, molekyler och dna.

© Michelle O’Reilly

Gick i krig för rökelse

I den nya studien uppmärksammar forskarna det faktum att dofter inte ska underskattas. Genom historien har lukt och doft varit en viktig drivkraft i samhället.

”Det faktum att historiska källor beskriver expeditioner, krig och handel över långa avstånd för att skaffa varor med starka dofter – såsom rökelse och kryddor – avslöjar hur viktiga dofter har varit för människan”, säger Barbara Huber, som är huvudförfattare för den nya studien.