Sextus, son till kung Tarquinius Superbus, våldtog Lucretia, vilket utlöste en blodig revolution.

Etruskiskt palats utgrävt i vulkankrater

Arkeologer har hittat ruinerna av ett rikt utsmyckat palats som en gång tillhört den beryktade våldtäktsmannen Sextus – son till Roms siste kung.

Italienska arkeologer anser sig ha hittat det palats där den beryktade etruskiske prinsen Sextus bodde på 500-talet före Kristus. Forskarna har grävt ut tre små rum samt resterna av ett stort, rikt utsmyckat tak.

Enligt arkeologen Marco Fab­b­ri är en av takets tegelpannor dekorerad med en teckning av den mytiske Minotauros, som var just Tarquinius-kungarnas symbol.

Förstört under revolutionen

Mycket tyder på att palatset förstördes under den revolution i vilken de etrus­kiska kungarna avsattes och den romerska republiken infördes. Upp­roret bröt ut år 510 före Kristus, när Sextus våldtog Lucretia, som var gift med en av Roms mäktigaste män, adelsmannen Lucius Tarqui­nius Collatinus. Den fromma Lucretia kunde inte bära skammen utan begick självmord. Våldtäkten enade romarna mot de avskydda etruskerna som fördrevs från staden.

De tre rummen har hittats på en sluttning vid en gammal vulkankrater cirka två mil söder om Rom. Där ligger också ruinerna av den antika staden Gabii där Sextus mördades av stadens invånare.

Palatset som nyligen hittats har 6,5 meter höga stenmurar.

Kanske är du intresserad av...