Ensidig kost drev bort nordbor från Grönland

Analyser av 80 skelett kastar nytt ljus över gåtan kring vikingarnas ättlingars försvinnande från Grönland för 600 år sedan: de tröttnade på att äta sälar.

Analyser av ben som hittats på Grönland visar att nordborna i allt högre grad åt lokal föda.

Flera hypoteser om nordborna på Grönland

Historiker har i århundraden funderat över varför vikingarnas ättlingar, nordborna, försvann från Grönland på 1400-talet efter att ha bott i landet i flera hundra år. En uppfattning har gått ut på att nordborna inte kunde anpassa sig utan dukade under i det kalla klimatet.

Nordbor fick nog av sälkött

Den gissningen har ett dansk-kanadensiskt forskarteam nu slagit hål på. Gruppen har bland annat gjort isotopanalyser på 80 skelett för att komma fram till vad ägarnas föda bestått av. Slutsatsen är att nordborna hade anpassat sig bra till den arktiska miljön.

T ex åt de alltmer säl, och på 1300-talet bestod kosten till mellan 50 och 80 procent av detta kött. Forskarna antar därför att nordborna flyttade från Grönland för att de "fick nog av att äta säl ute vid världens ände", som Niels Lynnerup från Köpenhamns universitet uttrycker det. Han fortsätter:

Unga kvinnor lämnade Grönland

"Yngre kvinnor är till exempel underrepresenterade bland gravfynden från den sista tiden. Det tyder på att de unga lämnade Grönland, och när antalet fertila kvinnor minskar, kan inte befolkningstalet hållas uppe."