Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Egyptisk mumie får forskarna att tappa hakan

Nya undersökningar av adelsman från Gamla riket visar att egyptierna redan för 4 000 år sedan balsamerade sina döda med avancerade tekniker.

Mumier dyker ofta upp i Egypten, så när arkeologer år 2019 fann kvarlevorna av adelsmannen Khuwy var det ingen som lyfte på ögonbrynen. Den välbalsamerade egyptiern har emellertid visat sig vara full av överraskningar.

Dateringen är en av dem: undersökningarna visar att Khuwy begravdes redan för drygt 4 000 år sedan under den period som kallas Gamla riket.

Därmed har de avancerade balsameringsmetoder som det gamla Egypten är känt för enligt forskarna blivit 1 000 år äldre.

Khuwys mumie undersöktes noggrant inför rullande kameror.

© Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Den tidens balsamerare behandlade döda kroppar med bland annat harts för att hindra kroppen från att ruttna. Efter det lindades kroppen in i ett vävt tyg.

Innan Khuwy begravdes i Sakkara utanför dagens Kairo hade hans kropp balsamerats med förstklassiga material, som forskarna vanligtvis förknippar med Egypten på 1000-talet före Kristus.

I en kommande dokumentärserie följer National Geographic utgrävningen av Khuwys grav. Väggarna i graven är dekorerade med bland annat en slaktscen.

© Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Ny syn på Gamla riket

Chefen för egyptologiavdelningen vid Amerikanska universitetet i Kairo, Salima Ikram, är eld och lågor över upptäckten.

”Detta kommer att fullständigt förändra vår förståelse av mumifieringens utveckling. Om mumien verkligen härrör från Gamla riket, måste alla böcker om mumifiering och Gamla riket skrivas om”, säger hon.

”De material som användes, deras ursprung och de handelsrutter som de förknippas med, förändrar vår förståelse av Gamla rikets Egypten i grunden”, säger Salima Ikram.