John William Waterhouse & Netflix
Kleopatra Netflix

Vilken etnicitet hade Kleopatra?

Frågan om Kleopatras etnicitet har sysselsatt historiker i århundraden. Nyligen presenterade Netflix en dramadokumentär, som skildrar drottningen som svart – men de historiska källorna säger något annat.

”Netflix försöker skapa förvirring och sprida falsk information om att den egyptiska civilisationen har ett svart ursprung”, säger den berömde egyptiske arkeologen Zahi Hawass.

Hans reaktioner kommer efter att strömningstjänsten Netflix har producerat en ny dokudrama-serie om den egyptiska drottningen Kleopatra VII (69-30 f.Kr.).

I serien spelas Kleopatra av en svart skådespelerska – och det har utlöst kritik från egyptier, greker och makedoner.

VIDEO: Se trailer till Netflix-serien ”Queen Cleopatra”

Video

Förfäderna var greker

Inga skriftliga källor från antiken behandlar Kleopatras etnicitet, men det finns spår som pekar på drottningens upphov.

Historikerna vet att Kleopatra föddes i en dynasti som grundats 250 år tidigare av den makedonsk-grekiske adelsmannen Ptolemaios I Soter.

Dynastin var känd för att tillämpa inavel för att hålla den kungliga blodslinjen ren. Kleopatras farfar hade dock – utöver sina båda grekiska fruar – en konkubin, vars etnicitet är oklar.

Hon kan i teorin ha varit Kleopatras farmor, men bevisen är bristfälliga, och inga antika källor antyder att konkubinen skulle ha varit svart.

Även Kleopatras far hade flera fruar, och enligt den grekiske historikern Strabon var de alla från ett högt stånd. Antagligen var de greker eller så kom de från den religiösa eliten i Egypten, som hade en tradition av att gifta sig med grekerna.

Därför är historiker i dag eniga om att Kleopatra antingen var helt och hållet grek eller hade enstaka egyptiska förfäder, som med stor sannolikhet inte var svarta. Därför är det troligt att hon såg ut som många kvinnor i medelhavsområdet.

Denna teori får stöd av samtida statyer och mynt med avbildningar av Kleopatra.

Kleopatras många ansikten

Kleopatra är en av antikens mest kända personligheter, och hennes historia har alltid fascinerat filmskapare. Den egyptiska drottningen har följaktligen porträtterats – på väldigt olika sätt – i mängder av filmer.

Kleopatra
© Paramount Studios

Cleopatra (1934)

Vem spelar Kleopatra?
Claudette Colbert

Hur porträtteras hon?
I filmen är Kleopatra en slug och förförisk drottning, som använder sin skönhet och list för att få makt och kontroll. Hon är beredd att förråda sina närmaste och utnyttjar sin sexuella utstrålning som ett redskap för att manipulera män och nå sina mål.

Kleopatra
© 20th Century Studios

Cleopatra (1963)

Vem spelar Kleopatra?
Elizabeth Taylor

Hur porträtteras hon?
Kleopatra är en stark, mäktig och karismatisk drottning, som är fast besluten att skydda sitt rike mot det romerska hotet. Drottningen framställs som intelligent och politiskt skicklig, men hon utnyttjar även sin charm för att manipulera människor.

Kleopatra
© Netflix

Queen Cleopatra (2023)

Vem spelar Kleopatra?
Adele James

Hur porträtteras hon?
I dramadokumentären från Netflix uppträder den egyptiska drottningen som en stark och mäktig kvinna, som kämpar för att hålla ihop sitt rike. Trots att serien kallas för en dokumentär, uppges det flera gånger att Kleopatra lika gärna kan ha varit svart.