Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Babymumie i sakofag

Sarkofagen (t.v.) är stor som en skokartong och analys med skiktröntgen har visat att det mumifierade fostret (t.h.) ligger med händerna korsade över bröstet.

© The Fitzwilliam Museum, Cambridge
Civilisationer - Egyptier

Världens yngsta mumie hittad

Fyndet av världens yngsta mumie visar att egyptierna lade stor vikt vid en värdig begravning.

Då egyptologerna från Fitzwilliam Museum i Cambridge i förra veckan öppnade en liten träsarkofag från det forntida Egypten förväntade de sig att hitta balsamerade organ från en avliden vuxen. Istället fann de ett mumifierat foster.

Världens yngsta mumie

Traditionell röntgen och skiktröntgen har använts för att analysera både kistan och mumien som varken visar tecken på sjukdom eller skador och därför räknar experterna med att fostret är ett resultat av ett missfall.

Fostret var omsorgsfullt insvept i bandage som täckts med svart harts och låg med händerna korsade över bröstet i en skyddande ställning.

Fostret uppskattas ha varit mellan 16 och 18 veckor gammalt då det begravdes och därmed är den lilla mumien världens yngsta exemplar.

Egyptierna värdesatte livet

Sarkofagen, som mäter 44 cm och är daterad till omkring år 600 f. Kr., hittades i Giza i Egypten år 1907 och lämnades därefter till Fitzwilliam Museum. Även om den är i dåligt skick är det tydligt att kistan varit nogsamt dekorerad.

Julie Dawson, ansvarig för konservering på Fitzwilliam Museum, kallar fyndet banbrytande:

"Det säger oss ännu mer om hur värdefullt ett ofött barn var i det forntida Egyten och hur viktig en värdig begravning var. Den omsorg och det arbete som lagts på kistan visar hur mycket egyptierna värdesatte livet, också dess allra första veckor", säger hon.

Läs också:

Egyptier

Topp-10: Här är Egyptens mäktigaste faraoner

7 minuter
Egyptier

Första begravningsträdgården från det gamla Egypten hittad

2 minuter
Egyptier

Guldsmeds bortglömda grav funnen i Egypten

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj