Tutankhamuns hemliga gravkammare är "fylld av skatter"

Egyptens turistminister försäger sig i en spansk tidning och avslöjar att världens mest berömda gravkammare döljer en av "2000-talets största upptäckter".

År 1922 hittade Howard Carter Tutankhamuns gravkammare – nu ser det ut som om det finns fler skatter att vänta.

När den brittiske arkeologen Howard Carter öppnade den förseglade ingången till Tutankhamuns gravkammare den 26 november 1922, vände han sig till sin kollega och utbrast: "Det är helt otroligt!".

Och ska man tro Egyptens turistminister Hisham Zazou gömmer den sägenomspunna gravplatsen på många fler enastående fynd än dem som begeistrade Howard Carter och resten av världen för knappt 100 år sedan.

"Vi vet inte om den hemliga gravkammaren döljer Nefertiti eller någon annan kvinna, men den är fylld med skatter", säger Hasham Zazou till den spanska tidningen ABC.

Tutankhamun – nu i 3D

Den hemliga gravkammaren som Hasham Zazou refererar till hamnade på allas läppar i höstas, när en helt ny 3D-laserteknik avslöjade hittills okända passager i barnkungen Tutankhamuns berömda sista viloplats.

Passager som enligt den brittiske egyptologen Nicholas Reeves med stor sannolikhet innehåller drottningen Nefertitis gravplats.

Århundradets största upptäckt

"Vi har tidigare sagt att vi var 60 procent säkra på att det fanns något bakom väggarna. Men nu är vi 90 procent säkra", uttalade den egyptiske ministern för forntidsfynd, Mamdouh al-Damaty, i fjol till nyhetsbyrån Ritzau.

De egyptiska myndigheterna har hittills hållit hårt på sekretessen, men nu tar den egyptiske turistministern alltså bladet från munnen.

Och det är inte lite Hasham Zazou har att säga om de nya upptäckterna.

"Nicolas Reeves har hittat en vägg bakom Tutankhamuns grav som leder in till ett rum, där det har visat sig finnas metaller, stenar ... alla möjliga skatter. I april annonserar vi nyheten till hela världen", säger han och fortsätter:

"Det kommer att bli en ny "Big Bang" – 2000-talets största upptäckt".

Falskt nazi-guldtåg

För historienördar och arkeologientusiaster världen över kommer den egyptiske turistministerns uttalanden naturligt nog att skapa stor begeistring.

Men ingenting är helt säkert förrän det borras hål i väggen och arkeologerna med egna ögon kan se vad som gömmer sig bakom Tutankhamuns dekorerade gravvägg. Precis som Howard Carter gjorde för knappt 100 år sedan.

Visar det sig att de hemliga kamrarna inte döljer något annat än önsketänkande från en lite för ivrig turistminister, kan ju Hasham Zazous alltid åka till Polen och hitta en axel att gråta ut emot.

I september i fjol meddelade nämligen den polske kulturministern att han var "99 procent" säker på att det låg ett gammal nazi-guldtåg begravt i en underjordisk tunnel i den sydvästra delen av landet. Det visade sig vara 100 procent fel.