Även om gravkammaren nu öppnas för besökare igen kommer antalet besökare per dag troligen att begränsas. 

© J. Paul Getty Trust

Tutankhamuns gravkammare restaurerad efter nio års arbete

Den hittills mest omfattande restaureringen av ”barnkungen” Tutankhamuns gravkammare är äntligen färdig. Nu öppnas den tjusiga graven för besökare igen.

12 februari 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

Ett nio år långt konserveringsarbete av Tutankhamuns grav har färdigställts av Egyptens departement för fornminnen och det amerikanska Getty Conservation Institute. Därmed är en av de tjusigaste faraogravarna nästan som ny.

”Det här projektet har avsevärt ökat vår förståelse av en av forntidens mest fascinerande platser”, säger Tim ­Wha­­len, direktör för Getty Conservation Institute.

Stod orörd i flera tusen år

Tutankhamun avled vid endast nitton års ålder år 1323 före Kristus. Därför hann man sannolikt inte göra klar hans egentliga gravkammare i Konungarnas dal. I stället lades han till vila i en mindre grav, som fylldes med gravgåvor. Kort efter begravningen drabbades dalen av översvämning, som lade så mycket sand framför ingången att gravplundrare hölls borta.

När graven till slut upptäcktes 1922 fann arkeologerna därför rena skattkammaren, som hade stått orörd i flera tusen år och innehöll mer än femtusen föremål. Från 1930-talet besöktes gravkammaren emellertid även av turister, som bland annat slet på de vackra väggmålningarna med sina nyfikna fingrar.

Klicka in och se hur de 3000 år gamla målningarna strålar igen:

Snart kan allmänheten få se graven

År 2010 stängdes Tutankhamuns grav för allmänheten, och restaureringen kunde påbörjas. Från 2014 har det dock gått att besöka en modell ett par kilometer från graven.

Nu har den riktiga gravkammaren återfått sin prakt. Samtidigt ser ny ventilation till att fukt inte förstör målningarna, och upphöjda plattformar för besökarna gör att sand och damm inte virvlas upp.

Den officiella öppningen av Tutankhamuns gravkammare drygt femtio mil söder om Kairo äger rum senare i år.

Faraos grav fick många skador

  • Den bristfälliga kontrollen av besökare sedan 1930-talet hade satt tydliga spår i graven. Målningarna hade mängder av repor och under årens lopp har flera filmteam råkat stöta till väggarna med sin tunga utrustning.

  • Fukt i kammaren hade skapat grogrund för fläckar av alger och andra mikroorganismer på väggarna. Experter har efter restaureringen konstaterat att organismerna nu är döda och inte längre utgör något hot.

  • Sand och damm från besökarnas skor och kläder hade under årens lopp fastnat på väggmålningarna och gjort dem gråa och matta. De behövde därför rengöras och försiktigt fyllas i.

Kanske är du intresserad av...