Cicero Moraes et al.
Tutankhamun

Tutankhamuns ansikte återskapat i 3D

Tutankhamuns ansikte har tidigare rekonstruerats av forskare, men nu har en ny internationell studie använt allt från infrarödskanningar till dna för att skapa den hittills mest korrekta 3D-modellen.

Under årens lopp har det gjorts många försök att återskapa den egyptiske faraon Tutankhamuns ansikte.

Den första modellen skapades 1984 av den forensiska konstnären Betty Pat Gatliff, och sedan dess har åtskilliga andra experter försökt med andra metoder – men alla versioner har skilt sig åt, vilket har gjort det svårt att veta exakt hur den unge faraon egentligen såg ut.

Nu har ett internationellt forskarlag gjort det hittills mest omfattande försöket, och de nya 3D-modellerna påminner mycket om en av de tidigare rekonstruktionerna.

Den nya undersökningen och tillhörande 3D-modellen har utförts mot bakgrund av en lång rad tidigare mätningar och studier. Bland annat har infrarödskanningar av Tutankhamuns mumifierade skalle och analyser av hans dna samt statistiska data använts för att återskapa de delar av faraons kranium som saknas.

Tutankhamun modeller

Tre olika versioner av Tutankhamun. Till vänster från 1984, i mitten från 2005 och till höger från 2023.

© Florida Gulf Coast University Library Archives and Special Collections, Supreme Council of Antiquities and National Geographic Society, Cicero Moraes et al.

Farao blev yngre

När studien var färdig stod man med en 3D-modell som påminde otroligt mycket om en modell från 2005.

Gruppen bakom den nya studien gläds åt det faktum att deras resultat är så nära rekonstruktionen från 2005, eftersom det tyder på att de därmed har återskapat Tutankhamun så exakt som det går att göra med modern teknik.

Cicero Moraes, en av personerna bakom studien och den som skapat 3D-modellen, konstaterar att den nya rekonstruktionen av faraon ser ut att ha en smula yngre ansiktsdrag:

”När vi tittar på honom, ser vi mer en ung skolelev än en politiker tyngd av ansvar och plikter, vilket gör den historiska figuren ännu intressantare.”

Tutankhamun

Den nya modellens mest spekulativa inslag är ögonen och ögonbrynen. Det är väldigt svårt för forskarna att veta exakt hur de såg ut.

© Cicero Moraes et al.