Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skrikande mumieprinsessa dog ensam

En kvinnlig kunglighet avled för tretusen år sedan i Egypten, och hennes död har varit ett stort mysterium. Tills nu.

Shutterstock

Två egyptiska forskare har löst gåtan med den ”skrikande kvinnomumien”, som 1881 hittades i Luxor i Egypten.

På en liten lapp som hittades tillsammans med mumien står det ”Den kungliga dottern, den kungliga systern till Meret Amun”, vilket indikerar att den tretusen år gamla mumien var en prinsessa.

Normalt ligger egyptiska mumier med kroppen helt utsträckt och munnen stängd. Prinsessans mumie har emellertid böjda ben och en öppen mun, som verkar ha frusits fast i ett skrik av smärta.

En CT-skanning har avslöjat hur prinsessan i Luxor dog.

© Cairo University

Skanning avslöjar skrikets hemlighet

Genom att utföra en datortomografiundersökning av mumien har egyptologen Zahi Hawass och Sahar Saleem, professor i radiologi vid universitetet i Kairo, kunnat visa att den egyptiska prinsessan var i sextioårsåldern, när hon dog.

Undersökningen visar även att hon led av svår åderförkalkning på flera ställen i kroppen – bland annat i hjärtats kärl. Hawass och Saleem tror att hon på grund av åderförkalkningen drabbades av en hjärtinfarkt, som tog livet av henne.

”Balsamerarna kunde därför inte stänga hennes mun, vilket har gjort att ansiktet och kroppen behållit sin position från dödsögonblicket”
Zahi Hawass, egyptolog.

Dödsorsaken förklarar dock inte varför de egyptiska balsamerarna har låtit kroppen behålla den dödskrampliknande ställningen, men de båda forskarna har en hypotes.

”Vi antar att den ’skrikande kvinnans’ kropp hittats först flera timmar efter att hon dog – vilket räcker för att rigor mortis (likstelhet, red.) ska ha inträtt”, förklarar Hawass.

”Balsamerarna kunde därför inte stänga hennes mun, vilket har gjort att ansiktet och kroppen behållit sin position från dödsögonblicket”, förklarar han.

Läs också:

Egyptier

Så dog Tutankhamun

6 minuter
Egyptier

Så gör du en mumie

8 minuter
Egyptier

Horus öga skyddar mot ondska

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj