Shutterstock

Skrikande mumieprinsessa dog ensam

En kvinnlig kunglighet avled för tretusen år sedan i Egypten, och hennes död har varit ett stort mysterium. Tills nu.

Två egyptiska forskare har löst gåtan med den ”skrikande kvinnomumien”, som 1881 hittades i Luxor i Egypten.

På en liten lapp som hittades tillsammans med mumien står det ”Den kungliga dottern, den kungliga systern till Meret Amun”, vilket indikerar att den tretusen år gamla mumien var en prinsessa.

Normalt ligger egyptiska mumier med kroppen helt utsträckt och munnen stängd. Prinsessans mumie har emellertid böjda ben och en öppen mun, som verkar ha frusits fast i ett skrik av smärta.

En CT-skanning har avslöjat hur prinsessan i Luxor dog.

© Cairo University

Skanning avslöjar skrikets hemlighet

Genom att utföra en datortomografiundersökning av mumien har egyptologen Zahi Hawass och Sahar Saleem, professor i radiologi vid universitetet i Kairo, kunnat visa att den egyptiska prinsessan var i sextioårsåldern, när hon dog.

Undersökningen visar även att hon led av svår åderförkalkning på flera ställen i kroppen – bland annat i hjärtats kärl. Hawass och Saleem tror att hon på grund av åderförkalkningen drabbades av en hjärtinfarkt, som tog livet av henne.

”Balsamerarna kunde därför inte stänga hennes mun, vilket har gjort att ansiktet och kroppen behållit sin position från dödsögonblicket” Zahi Hawass, egyptolog.

Dödsorsaken förklarar dock inte varför de egyptiska balsamerarna har låtit kroppen behålla den dödskrampliknande ställningen, men de båda forskarna har en hypotes.

”Vi antar att den ’skrikande kvinnans’ kropp hittats först flera timmar efter att hon dog – vilket räcker för att rigor mortis (likstelhet, red.) ska ha inträtt”, förklarar Hawass.

”Balsamerarna kunde därför inte stänga hennes mun, vilket har gjort att ansiktet och kroppen behållit sin position från dödsögonblicket”, förklarar han.