Så gjorde egyptierna mumier

Ingen fick veta hur egyptierna framställde sina mumier. Här får du svaret.

Egyptierna började själva framställa mumier från omkring år 2800 ­före Kristus.

© Shutterstock

Historikerna tror att den egyptiska traditionen av att mumifiera de döda kom till av en slump.

Omkring år 3500 före Kristus begravdes egyptierna i ökensanden, och det varma och torra klimatet gjorde att kropparna torkade ut och blev till naturliga mumier.

Som en konsekvens av detta blev bevarandet av kroppen efter döden en central del av den egyptiska kulturen. Man trodde att anden inte kunde få frid, om kroppen förstörts.

Mumifiering var förbehållen eliten

Egyptierna började själva framställa mumier från omkring år 2800 före Kristus. Från början var processen förbehållen eliten, men i takt med att teknikerna förbättrades, blev mumifiering mer utbredd.

Från år 1500 före Kristus kunde även vanliga egyptier bevaras efter döden, och även djur mumifierades. Från denna period kommer även de mest välbevarade mumierna.

Senare, när Egypten invaderades av främmande makter, började kvaliteten dala, möjligen på grund av att turister nu ville ha släktingar mumifierade.

Balsamerarna kan ha varit mindre noggranna med dem och betraktat jobben som lätta pengar.

Teknikerna var hemliga

De egyptiska balsamerarna arbetade i tempel som låg på Nilens västra strand långt från bostadsområden. Inga ­utomstående fick nämligen veta hur mumifieringsprocessen gick till.

Imageselect

Familjen betalar vad de kan

När en egyptier avlidit tog familjen liket till balsameraren, som även var präst. Man avtalade ett pris som avgjordes av hur omfattande processen skulle vara. De fattigaste hade inte råd med balsamering, utan betalade ­endast för prästernas besvärjelser, och för att liket inte skulle ruttna.

Imageselect

Kroppen tvättas i vin

Först tvättades kroppen i vin och med vatten från Nilen. Det såg till att den döde var så pre­sen­ta­bel som möjligt i nästa liv.

Imageselect

Organen plockas ut

Magen skars upp, och alla organ förutom hjärtat togs ut. En särskild krok användes för att dra ut hjärnan via näsan.

Imageselect

Saltpåsar drar ut all vätska

Den tömda kroppen fylldes med påsar med natriumkarbonat (soda) och täcktes med ett tjockt lager soda. På 40 dagar sög saltet ut ­vattnet ur kroppen och stoppade förruttnelsen.

Imageselect

Olja gör huden elastisk

När kroppen torkats ut fylldes den med sågspån, så att den återfick sin naturliga form. Den tvättades även med oljor och parfymer, som ­gjorde huden mer elastisk.

Imageselect

Lindas in i tyg

Avslutningsvis lindades kroppen in i 20 lager tyg. Harts ströks på mellan varje lager och såg till att lagren klibbade ihop. Till sist placerades en mask föreställande den dödes ansikte på mumien.

Imageselect