Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De egyptiska prästernas uppgift var att hålla gudarna på gott humör. Det skedde bland annat genom att man offrade stora mängder fet mat.

Civilisationer - Egyptier

Offermat tog livet av prästerna

Präster i det gamla Egypten åt ihjäl sig på den offermat som var ägnad åt gudarna

Präster i det gamla Egypten åt ihjäl sig på den offermat som var ägnad åt gudarna. Det visar nya ­undersökningar som genomförts av egyptologer och hjärtspecialister vid University of Manchester.

Forskarna har översatt ­hieroglyfer från flera tempel som beskriver offerceremonierna och vad prästerna offrade. Inskriptionerna visar att prästerna ställde i ordning enorma mängder mat och alko­hol inför gudastatyerna tre gånger om dagen. Som en särskild bonus i jobbet fick de heliga männen sedan lov att ta med sig offergåvorna hem.

Enligt inskriptionerna bestod gåvorna oftast av onyttig mat som innehöll mycket salt, socker och fett. Skanningar av prästmumier visar att de dog tidigare än andra egyptier, och att deras död ofta berodde på hjärtkärlsjukdomar till följd av den ohälsosamma livsstilen.

Läs också:

Kungar och drottningar

Feg list kostade kungen livet

5 minuter
Sjöfart

Det första ångfartyget som korsade Atlanten blev ett brakfiasko

2 minuter
Vardagsliv

Livsfarliga stövlar lockade männen

16 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj