Nyfunnen grav avslöjar okänd egyptisk drottning

Tjeckiska arkeologer har gjort ett överraskande fynd, som kan ge ny kunskap om Egyptens första pyramidbyggare.

Drottning Khentakawess hittad

Arkeologer från Karlsuniversitetet i Prag har hittat en hittills okänd drottnings grav nära Kairo. Graven ligger i ett gravkomplex som tillhör farao Neferefre (2460–2458 f.Kr.) från Egyptens femte dynasti. Den nyfunna graven ligger i en underjordisk kammare, som via ett schakt kan nås från en plats i närheten av farao Neferefres pyramid.

”Placeringen får oss att tro att hon var hans hustru”, säger utgrävningsledare Miroslav Bárta, som berättar att inskriptioner på gravkammarens väggar anger att den avlidna är drottningen Khentakawess III, som var okänd även för lokala historiker innan denna grav hittades.

Farao Neferefres hustru

Khentakawess III:s man, Neferefre, var en av de faraoner som byggde de första fornegyptiska pyramiderna. Han är främst känd för det ofullbordada bygget av en pyramid i grav­komplexet Abusir, där han själv ligger begraven.

Vem var drottning Khentahawess 3?

Khentakawess III var gift med farao Neferefre, som regerade för cirka 4 450 år sedan. Hon var av allt att döma mor till farao Menkauhor, som regerade åtta eller nio år omkring år 2400 f.Kr.

I drottninggraven har arkeologerna hittat åtskilliga små statyetter, samt miniatyrskålar och krukor av kalksten. Foto: AFP/Scanpix