Nya spår i mumiegåta – Gebelein Man virtuellt obducerad

En 5 500 år gammal mordgåta kan ha kommit närmare sin lösning, sedan ny teknik gett forskarna möjlighet att detaljstudera såren på en egyptisk mumie.

Mumien av den så kallade Gebeleinmannen hittades begravd i sanden nära Nilen år 1896.

Gebelein Man undersöks på British Museum

Undersökningar av British Museums mest berömda mumie, den så kallade Gebeleinmannen, avslöjar att liket är av en ung man, och att han blev mördad. Enligt museets experter var mannen mellan 18 och 21 år när han höggs i ryggen – troligen med en kniv eller ett spjut.

"Analyser av lik från forntiden avslöjar sällan dödsorsaken, men såret i ryggen, liksom skadorna på skulderbladet och revbenen, stämmer med hypotesen om ett enda hugg", säger Daniel Antoine från museets avdelning för fysisk antropologi.

Mumien datortomograferades

Forskarna använde digitala bilder och datortomografi för att få en tredimensionell, virtuell kopia av mumien. Därefter kunde man studera denna ut- och invändigt på ett virtuellt obduktionsbord utan att ens röra vid det ömtåliga originalet.

Enligt experterna var hugget mot skul­der­bladet så kraftigt att det hade krossat revbenet nedanför och skadat vänster lunga. Inga avvärjningsskador kunde hittas på mumiens armar, och forskarna tror att gärningsmannen överrumplade den unge mannen. Dråpet bör inte ha skett i en strids­situation.

Vem mördaren var kan undersökningarna dock inte avslöja.

Skanning klär av mumien lager efter lager

Sett utifrån På den virtuella 3D-modellen hittade forskarna i vänster axel ett sticksår som man inte sett tidigare.

Sett inifrån Hugget var så kraftigt att det krossade revbenet under skulder­bladet och per­forerade lungan.