Ny teknik väcker barnmumie till liv

Genom att kombinera datortomografi med 3D-skanningar gar forskare lyckats göra en exakt digital kopia av en 2000 år gammal barnmumie.

© Volume Graphics/Artec 3D/the Rosicrucian Egyptian Museum

När hon dog avlägsnades hennes inre organ, och hon sveptes i tyg tillsammans med örringar, en amulett och en romersk halskedja.

Trots att det är 2000 år sedan den egyptiska barnmumien, som i dag är känd som Sherit (”Den lilla”), begravdes går det nu att ta reda på mer om varenda detalj i hennes kropp.

Ville veta allt om mumien

Sherit kom till the Rosicrucian Egyptian Museum i San Jose USA redan 1930 och 2005 placerades den första gången i en datortomograf.

Skanningarna avslöjade att flickan var mellan fyra och ett halvt och sex år gammal, och att det sannolikt var diarre eller hjärnhinneinflammation som tog livet av henne. Forskarna ville emellertid veta mer, säger Julie Scott, som är direktör för museet:

”Vi ville komma på ett sätt att ta reda på mer om mumien utan att förstöra inkapslingen”, säger hon.

Komplett digital kopia

Lösningen blev att kombinera datortomografibilderna med 3D-skanningar. Det har resulterat i en komplett digital 3D-kopia av mumien i färg, som gör det möjligt att se hur mumien ser ut både invändigt och utvändigt – utan att mumien har skadats.

Sherit är en av de första människor som har analyserats med den nya teknik, men forskarna bakom hoppas att den i framtiden även kan användas i andra sammanhang och inom andra områden.