Ny studie: Egyptisk kung var världens förste jätte
Benen och kraniet från ett skelett som påstås ha tillhört den egyptiske kungen Sanakht visar tydliga tecken på gigantism, eller jätteväxt. Det visar en ny undersökning.

Kraniet har sannolikt tillhört den egyptiske kungen Sanakht.
Forskare har med stor sannolikhet upptäckt världens tidigaste kända fall av gigantism, eller jätteväxt. Och patienten var inte vem som helst.
Jätteskelettet, som hittades 1901, sägs ha tillhört den egyptiske kungen Sanakht. Han regerade under den tredje dynastin för omkring 4700 år sedan.
Den nya studien har gen-analyserat kraniet och andra delar av det kungliga skelettet.
Enligt den schweziske egyptologen Michael Habicht – en av forskarna bakom undersökningen – är skelettets långa ben ett bevis för ”kraftig tillväxt”, som är ett ”tydligt tecken på gigantism".
Tillväxt beror på tumör på hypofysen
Jätteväxt är en åkomma som innebär att kroppen producerar för mycket tillväxthormon.
Orsaken är för det mesta en tumör på hypofysen – en körtel stor som en ärta, som sitter nära hjärnstammen och bland annat producerar tillväxthormon.
Jätte var 30 cm längre än genomsnittet
Det egyptiska skelettet, som hittades i en grav nära staden Beit Khallaf, har tillhört en nästan 200 centimeter lång man.
Det har därmed rört sig om en bjässe på nästan 30 centimeter över den dåvarande genomsnittslängden.
Tidigare undersökningar av egyptiska mumier har visat att den genomsnittliga längden för män som levde vid samma tid som kung Sanakht var omkring 170 centimeter.