Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vulkanutbrott bidrog till Egyptens fall.

Civilisationer - Egyptier

Ny forskning: Vulkanutbrott bakom Egyptens sammanbrott

Det har länge varit känt att det gamla Egypten präglades av oro och uppror under slutet av sin storhetstid – nu anser forskare sig ha funnit ett av skälen till oroligheterna.

När en vulkan får ett utbrott spyr den ut stora mängder aska och svavel i luften. Det kan leda till bland annat lägre temperaturer och mindre nederbörd – inte bara där vulkanen finns utan över hela världen.

Nu slår en studie fast att denna process hade ödesdigra konsekvenser i det gamla Egypten, där vulkanutbrott i andra delar av världen ledde till rikets slutgiltiga sammanbrott.

Förvärrade oron

För egyptierna, vars liv var beroende av Nilens årliga översvämningar, var det avgörande att regn och monsuner varje år fick Nilen att svämma över sina bräddar.

Enligt forskarna bakom den nya studien var det emellertid inte onormalt att världen kunde uppleva upp till tre vulkanutbrott under ett enda decennium åren innan Egypten blev en del av romarriket.

”Det ledde till rädsla i Egypten, när det gick upp för egyptierna att Nilen inte hade nog med vatten. De var rädda att de skulle behöva svälta. Denna rädsla har sannolikt fått den redan spirande oron att växa”, säger Joseph Manning, som är historiker vid Yale University och en av forskarna bakom studien.

Samband mellan utbrott och vattennivå

Forskarna har jämfört iskärnor från Grönland och Antarktis med data från nilometrar (som mätte Nilens vattennivåer mellan åren 622 och 1902) och papyrusrullar, som nämner uppror och vattenbrist i det gamla Egypten.

Resultaten visar på ett klart samband mellan vulkanutbrott och lägre vattennivå i Nilen – och att åtta av tio stora egyptiska uppror ägde rum inom två år efter ett vulkanutbrott.

Läs också:

Egyptier

Egyptens överklass ­begravdes i krukor

3 minuter
Egyptier

Egyptens storhetstid

1 minut
Egyptier

Guldsmeds bortglömda grav funnen i Egypten

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj