Mumifierade ben återskapar egyptisk drottning

Forskarnas kunskaper om den egyptiska drottningen Nefertari har hittills varit blygsamma. Det ska två mumifierade ben ändra på.

De ser inte mycket ut för världen, men för 3200 år sedan satt dessa ben på den egyptiska drottningen Nefretere.

© Michael Habicht

Resterna av två mumifierade ben har länge varit utställda på ett Italienskt museum utan att någon tagit notis om dem.

Framöver kan de fragmentariska lårbenen och knäskålarna dock se fram emot mycket mer uppmärksamhet: En ny analys av de 3200 år gamla benen tyder på att de tillhörde den egyptiska drottningen Nefertari, även kallad Nefretere.

Faraons favorit

Ramses II hade över 200 fruar och älskarinnor. Nefertari, som var den första han gifte sig med, var emellertid hans favorit.

Hon var känd för sin skönhet, visdom och aktiva roll i Egyptens utrikespolitik, och när hon dog fick hon en storslagen gravkammare i Drottningarnas dal.

Gravplundrare har dock splittrat graven, och det mesta av både Nefertaris mumie och skatter har försvunnit. Med tillgång till drottningens ben kan forskarna nu skapa en precisare bild av vem Nefertari var.

Mot bakgrund av knänas storlek har de till exempel räknat ut att Nefertari var mellan 165 och 168 centimeter lång. Det betyder att hon var längre än 84 procent av de kvinnor som levde på hennes tid. Dessutom kan de säga att hon avled, när hon var mellan 40 och 60 år gammal.

Nefertaris gravkammare smyckades med en enorm väggmålning, som skulle illustrera hennes tidlösa skönhet. Målningen betraktas i dag som ett av de viktigaste egyptiska konstverken.

© Wikimedia

Betydelsefull drottning

Man har länge misstänkt att de mumifierade benen tillhör Nefertari, men först nu har en noggrann analys levererat en slutsats.

Det gläder Michael Habicht, som är egyptolog på Institutet för evolutionär medicin vid Zürichs universitet i Schweiz, att forskarna nu kan återskapa bilden av Nefertari.

”Hon är en av de största och mest betydelsefulla drottningar Egypten någonsin har haft”, säger han.