Warsaw Mummy Project

Mumifierad prästinna överraskar igen

Egyptologer fick en rejäl överraskning, när de skannade en mumie, som de trodde var en 2 000 år gammal präst. Plötsligt dök något oväntat upp på skärmen.

När polska experter år 2016 undersökte en mumifierad präst, som för 2 100 år sedan levde i den egyptiska staden Thebe, fick de den första stora överraskningen. Det visade sig nämligen att prästen inte alls var en man utan en prästinna. Nu har det polska forskarlaget gjort en ännu mer förbluffande upptäckt.

Doktor Marzena Ożarek-Szilke och hennes make Stanisław Szilkec vid mumieprojektet vid universitetet i Warszawa höll på att lägga sista handen på en grundligare undersökning av mumien, när de tog en extra titt på bilderna från datortomografin.

”I den döda kvinnans mage såg vi en skymt av något som är väldigt bekant för oss som trebarnsföräldrar: en liten fot”, förklarar makarna.

Foten i mumiens mage kan nätt och jämt anas på denna skanningbild.

© Warsaw Mummy Project/VÄRLDENS HISTORIA

Världens första gravida mumie

Det är första gången en gravid egyptisk mumie har upptäckts. Vanligtvis avlägsnades foster under balsameringsprocessen för att stoppa förruttnelseprocessen. De polska forskarna vet ännu inte om fostret har varit för svårt för balsamerarna att avlägsna, eller om det lämnats kvar av religiösa eller andra skäl.

”Av oklar anledning avlägsnades inte fostret från den dödas mage under mumifieringen”, konstaterar Wojciech Ejsmond vid den polska vetenskapsakademin. Han tillägger att det nu ska undersökas närmare om kvinnan dog till följd av sin graviditet eller till exempel en olycka.