Enligt egyptiska Riksantikvarieämbetets chef Zahi Hawass är de båda nyfunna gravarna cirka 2600 år gamla.

Medelklassgrav funnen nära Kairo

Arkeologer har hittat ett 2600 år gammalt gravkomplex i den egyptiska nekropolen Sakkara. Innehållet kan ge värdefull information om den egyptiska medelklassen.

Egyptiska arkeologer har upptäckt två stora gravar vid ingången till det arkeologiska området Sakkara nära Kairo. Enligt forskarna består den största graven av en stor kammare uthuggen i kalksten.

Därifrån förgrenar sig graven ut i en mängd mindre kamrar och tunnlar, där arkeologerna bland annat har hittat kistor, skelett och mumifierade ­örnar. I gravens omedelbara närhet har arkeologerna grävt ut en hög mur av lertegel.

Tömd av plundrare


I den andra, lite mindre, ­graven hittade arkeologerna kistor och lerkrukor. Experterna uppskattar att gravarna är från 600-talet f.Kr. Under de sekel som följde återanvändes båda gravarna flera gånger – ända tills plundrare tömde dem på värdeföremål i slutet av 300-talet. Trots plundringen är Egyptens riksantikvarie Zahi Hawass entusiastisk över fyndet.

”Gravarna har tillhört egyptiska medelklassfamiljer, inte kungligheter, och är inte försedda med namn. De har återanvänts av många och kan ge oss mycket information om begravningsseder och religion under denna tid”, säger han.

I en av gravarna har forskarna hittat ett sju meter djupt schakt, som också har använts för begravningar.

.

Kanske är du intresserad av...