Supreme Council of Antiquities

Intakt exemplar av De dödas bok hittat i Egypten

Arkeologer har grävt ut ett fantastiskt välbevarat exemplar av De dödas bok. Det är den första kompletta papyrusrullen som hittats på 120 år – och texten innehåller mängder med besvärjelser som kunde behövas i underjorden.

Det var en ovanligt bra dag för de arkeologer som i maj 2022 öppnade en sarkofag och hittade ett enormt och otroligt välbevarat exemplar av De dödas bok.

De egyptiska arkeologerna gjorde fyndet i det stora gravkomplexet Sakkara, utanför den fornegyptiska huvudstaden Memfis. Sakkara var en nekropol för Egyptens tidiga kungar och med tiden även betydelsefulla tjänstemän och på senare år har ett stort antal fynd gjorts på platsen.

Första kompletta papyrusen på 120 år

Papyrusen flyttades försiktigt till ett laboratorium, där den fuktades för att hålla bättre, när den varsamt rullades ut. Arkeologerna räknade med att skriftrullen skulle vara omkring åtta meter lång, men när de började rulla upp den fortsatte den bara, tills de till slut hade en 16 meter lång text framför sig – varav inget hade försvunnit under årens lopp.

”På nästan 120 år har ingen hittat en komplett papyrus i Egypten”, sa Mostafa Waziri, som ledde utgrävningen, under den första offentliga uppvisningen av skriftrullen.

De dödas bok 16 meter lång papyrus

Många versioner av De dödas bok har hittats i Egypten. Den längsta är Harris-papyrusen på 41 meter. Få är dock så välbevarade som denna nya papyrus, som fått namnet ”Papyrus Waziri 1”.

© Supreme Council of Antiquities

Det 2 300 år gamla dokumentet var i otroligt gott skick. Papyrusen är ett komplett exemplar av De dödas bok i 113 kapitel, där texten och bilderna fortfarande syns tydligt, och allt gick att läsa och översätta till arabiska.

De dödas bok är en samling religiösa begravningstexter, som skulle hjälpa den döda på den farliga resan genom Duat, underjorden i Egyptisk mytologi. Papyrusen innehåller därför allt från sånger, böner till gudarna och en guide om vad den döda kan förvänta sig att möta i underjorden.

De dödas bok 15 meter lång papyrus

Samtliga 113 kapitel i boken har översatts, men hela översättningen är ännu inte tillgänglig för allmänheten.

© Supreme Council of Antiquities

Viktigast av allt var att boken inkluderar ett stort antal besvärjelser, som den döda skulle använda i underjorden för att skydda sig mot onda andar och se till att hen fortfarande var kapabel att äta och dricka. Ofta innehöll De dödas bok även skyddsformler mot farliga djur som krokodiler och ormar, som förekom i underjorden.

Ägarens namn förekommer 260 gånger

Förmögna egyptier lät göra personliga utgåvor av De dödas bok, i vilka de själva skrevs in i texterna. Därför vet vi att den här boken tillhörde en man vid namn Ahmose, eftersom hans namn nämns hela 260 gånger i texten.

De dödas bok 16 meter lång papyrus

Papyrusen innehåller inte bara text utan även åtskilliga illustrationer av framför allt gudar.

© Supreme Council of Antiquities

Till exempel inleds boken med en scen som visar hur Ahmose tillber Osiris, de dödas gud. Dessvärre vet arkeologerna inte mycket om Ahmose, men De dödas bok skrevs av präster som tog bra betalt för sitt arbete. Särskilt viktiga passager i boken har till och med skrivits med röd skrift. Så med tanke på bokens längd och kvalitet är det uppenbart att Ahmose måste ha varit väldigt förmögen.

Papyrusen är utställd i Egyptiska museet i Kairo, som precis blivit klart med första steget av en stor renovering, som ska modernisera det 120 år gamla museet.

De dödas bok 15 meter lång papyrus

Papyrusen kan redan nu upplevas på Egyptiska museet i Kairo, där den visas i hela sin längd.

© Supreme Council of Antiquities