Gigantisk egyptisk staty var inte Ramses II
Sedan en jättelik staty hittades i en lerig grop i Kairo har det hävdats att den föreställer den store faraon Ramses II. Tecken på statyn gör dock att experter nu säger att det är en helt annan farao som stått modell till skulpturen.

Den 7 mars fann tyska arkeologer huvudet och torson från en enorm staty i Mattaryadistriktet i Kairo.
En tre ton tung torso och en höjd av nio meter fick både arkeologer och medier att snabbt utgå från att den jättelika staty som den 7 mars hittades i Kairo föreställer den store, kände faraon Ramses II.
Nu måste den åsikten omvärderas. På en presskonferens berättade Egyptens minister för fornminnen, Khaled El-Enany, att man vid en närmare granskning av statyn hittat inskriptioner som tyder på en annan modell än Ramses II för statyn.
I stället är arkeologerna nu ”nästan säkra” på att statyn gjorts åt farao Psammetikus I. Han var farao i Egypten från 664 till 610 före Kristus – alltså mycket senare än Ramses II (1279–1213 före Kristus)
Tecken avslöjar statyns modell
Tecknen visar sig vara en inskription för ett av farao Psammetikus I:s namn.
Enligt den egyptiske fornminnesministern var det vanligt att faraonerna hade fem titlar med fem tillhörande namn.
På statyn har arkeologer lyckats hitta Psammetikus I:s andra titel, som består av en gam och en kobra följt av namnet ”Neb Aa”.
Psammetikus I är den enda farao som kallas för ”Neb Ab”, som betyder ”armens innehavare”. Det syftar på att han hade en stark och mäktig arm.
Herodotos skrev om Psammetikus I
Psammetikus I regerade under den 26:e dynastin i 54 år – omkring 600 år efter farao Ramses II.
Psammetikus har beskrivits av bland andra den grekiske historikern Herodot os i hans verk ”Historia”. Faraon var gift med Mehytenweskhet, och tillsammans fick de tre barn: Necho II, Merneith och Nitocris I.