I nästan 3 000 år åtnjöt Egyptens kvinnor en frihet och jämställdhet som endast överträffats i modern tid.

Fritt sex i det gamla Egypten

Egyptens kvinnor var antikens mest fria. I teorin kunde de till exempel ha sex med alla utan problem – även med andra kvinnor.

11 augusti 2014

Sex var inte tabubelagt

I det gamla Egypten var sex en helt naturlig del av livet, och inte någon del av den kvinnliga kroppen var tabubelagd. Gravmålningar visar t.ex. att många kvinnor ofta arbetade med det ena eller båda brösten blottade i sommarhettan. Och på banketter underhölls gäster ofta av unga danserskor som var i stort sett nakna. På många väggmålningar ses kvinnor dessutom sitta med lotusblommor – som bl.a. var en symbol för sexualitet.

Ogifta kvinnor kunde sova med vem som helst

Enligt forskarna tyder allt på att unga kvinnor, som ännu inte var gifta, kunde ha fritt sex med vem som helst. Det krävdes dock att kvinnan såg till att hon inte blev gravid. Enligt ett gammalt papyrus med medicinska råd kunde en oönskad graviditet förhindras genom att krossade akacienötter, dadlar och honung blandades. Den kletiga massan skulle därefter röras ihop med ull och allt skulle sedan föras upp i slidan.

Låg kvinnor med kvinnor?

Två texter från gamla Egypten tyder på att kvinnor till och med låg med andra kvinnor. I en text från 900-talet f.Kr. berättar kvinnan Nestanebtasheru, att hon aldrig hade haft sex med en gift mans kvinna. Om texten har tolkats korrekt kan det alltså betyda att det inte var ovanligt att det förekom.

Läs mer om antikens fria kvinnor

Läs hela artikeln om antikens mest fria kvinnor i Världens Historia nr 13/2014.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...