Shutterstock, John Wiley & Sons

Forskare: Tutankhamuns meteoritdolk är inte egyptisk

Den unge faraons dolk är tillverkad av järn från en meteorit. Kalk på skaftet avslöjar ursprunget, hävdar expertgrupp.

Bland Tutankhamuns många skatter har få vållat så stor uppståndelse som en liten dolk smidd av järn. Det beror på att järnmalm var okänt, när den unge faraon regerade Egypten från 1333 till 1323 före Kristus. Föremål av järn var extremt ovanliga, eftersom de i stort sett endast kunde tillverkas av järn från meteoriter som slagit ner på jorden.

För drygt 3 300 år sedan var det därför få smeder som kunde bearbeta järn, och historiker har länge undrat var Tutankhamuns vackra dolk tillverkades. Nu slår japanska experter fast att smeden inte var egyptisk.

Forskarna granskade utsmyckningen på dolkens skaft samt den rikt dekorerade slidan.

© University of Pisa

Fick farfars kniv med i graven

En grupp astronomer från Tokyos universitet undersökte vapnet i hopp om att hitta spår av dess ursprung. De upptäckte att ädelstenar och guld på dolkens skaft var fästa med en särskild typ av gips. Denna metod tillämpades inte i Egypten förrän flera hundra år senare. Det kalkbaserade bindemedlet var emellertid populärt i dåtidens Anatolien.

Tutankhamuns dolk är i dag utställd på Kairos nya museum för fornfynd: Grand Egyptian Museum.

© Shutterstock, John Wiley & Sons

Från gamla egyptiska källor vet historikerna dessutom att kungen av Mitanni, som låg i det som i dag är södra Turkiet och norra Syrien, skänkte minst en järndolk till Tutankhamuns farfar, Amenhotep III. Det japanska forskarlaget anser att det troligen är denna kniv som Tutankhamun fick med sig i graven.