Shutterstock, Neues Museum Berlin/Philip Pikart

Forskare: Den vackra Nefertiti döljer sig i Tutankhamuns grav

En ansedd forskare har funnit nya bevis för att Tutankhamuns grav innehåller en dold kammare – och att hans styvmor och företrädare som farao ligger begravd i den.

För sju år sedan presenterade en av världens ledande egyptologer, Nicholas Reeves, en anmärkningsvärd hypotes. Han hävdade att den berömda drottning Nefertitis mumie ligger i ett hemligt rum i hennes styvson kung Tutankhamuns grav.

Teorin förkastades 2018 efter skanningar av graven i Konungarnas dal, men nu har Reeves upptäckt nya bevis.

Han har studerat väggmålningarna i Tutankhamuns grav – i synnerhet kartuschen (kunganamn inom en oval ram) som tillhör efterträdaren, farao Eje, som avbildas när han öppnar den mumifierade Tutankhamuns mun. Munöppningsceremonin utfördes i det gamla Egypten alltid av faraons efterträdare, och därför är Reeves upptäckt uppseendeväckande:

”Jag kan nu påvisa att Tutankhamuns kartusch döljer sig under Ejes. Den har målats över. Det bevisar att den ursprungliga munöppningsscenen avbildade Tutankhamun i färd med att begrava sin företrädare – Nefertiti.

Reeves är därför säker på att Tutankhamun lades till vila i stor hast i Nefertitis grav – och att drottningen fortfarande ligger i graven, dold bakom någon av väggarna.

Reeves har funnit bevis för att Ejes (till höger) kartusch har målats över Tutankhamuns. Inne i ovalen skrev egyptierna faraos namn.

© Shutterstock

Skanningarna ger Reeves hopp

Reeves har även uppmanat till nya granskningar av de gamla skanningarna av graven. En av världens ledande experter inom radarskanning av byggnader, George Ballard, ger stöd åt Reeves:

”Resultaten tyder på att gravens norra och östra väggar faktiskt är skapade av människor.”

Reeves tror att Nerfertitis mumie döljer sig bakom någon av väggarna, och att hennes grav troligen är betydligt större än Tutankhamuns blygsamma sista viloplats. Nerfertiti bar nämligen också faraotiteln vid sin död cirka 1330 före Kristus.