Forskare återskapar ansiktet på 2 000 år gammal mumie

Hon var en vacker ung kvinna när hon dog i södra Egypten för minst 2 000 år sedan och nu har ett australiensiskt forskarteam väckt henne till liv igen med hjälp av modern teknik.

3D-utskriften av Meritamuns kranium tog 140 timmar.

© Paul Burston

En CT-skanning, ett 3D-printat kranium och rent rättsmedicinskt hantverk har för första gången avslöjat hur en mer än 2 000 år gammal kvinnlig mumie såg ut innan hon dog.

Resultatet visar en vacker ung kvinna på mellan 18 och 25 åt vid namn Meritamun, som betyder "älskad av guden Amun".

Särskilt anmärkningsvärt är att forskarteamet och rättsläkarna från University of Melbourne samt Victorian Institute of Forensic Medicine har lyckats med det utan att lyfta på ett endaste bandage från den otroligt sköra reliken.

Ny teknik öppnar för oändliga möjligheter

Forskarna har alltså skrivit ut en exakt kopia i 3D av mumiens kranium med hjälp av en CT-skanning och därmed med stor precision kunnat återskapa ansiktet.

Det har inte gått att göra tidigare och det öppnar för ny kunskap om de många hundra tusentals arkeologiska fynd av kranier och skelettdelar som finns på museum och universitetet runt om i världen.

Tekniken kommer också att kunna hjälpa vid rättsmedicinsk identifiering av offer vid exempelvis olyckor eller brott.

Video

En titt direkt in i det förflutna

"Den här nya icke-invasiva tekniken gör det möjligt för oss att se igenom alla lagen - inklusive rester av muskler och själva kraniet", berättar doktor Ryan Jefferies från University of Melbourne.

"Det är en exceptionell inblick i livet för tusentals år sedan, och där rekonstruktioner tidigare har varit mycket osäkra kan vi nu vara betydligt mer vetenskapligt korrekta," förklarar han.

Video