Shutterstock
Antik relief av Hatschepsuts expedition till Punt

Forntidsriket Punt var ”gudarnas land“

I åratal har det retat forskarna att de inte kunnat peka ut var det mäktiga forntidsriket Punt låg. Nu är svaret inom räckhåll.

Enligt gamla egyptiska berättelser var Punt ett gåtfullt och frodigt kungadöme som dignade av skatter. Kungadömets rikedomar gjorde stort intryck på de beresta egyptierna, för det uppträder i flera källor – bland annat på reliefer i gravar och tempel – som berättar att faraonerna skickade stora expeditioner till Punt för att skaffa lyxvaror som puntiska köpmän hade monopol på. Bland de mest eftertraktade var guld, elfenben, rökelse, kryddor och exotiska djur.

Relief av Hatschepsuts Punt-expedition

Denna relief finns i Hatschepsuts dödstempel och avbildar den legendariska expeditionen till forntidsriket Punt.

© Robert Burch/Imageselect

Egyptierna seglade i månader för att köpa babianer och andra exotiska djur i Punt

Exotiska djur var en av Punts mest ­eftertraktade varor. I synnerhet babianer var ­populära bland egyptierna, som trodde att apan hade ett särskilt band till gudarna. Aporna offrades till bland annat månguden Thoth.

Den tidigaste expeditionen gav sig iväg cirka år 2500 före Kristus, och under de följande ­årtusendena skickade varje farao som ville hävda sig handelsfartyg till det ­mytiska landet för att ta hem exotiska rikedomar.

Den mest kända expeditionen skickades iväg av Hatschepsut (1507–1458 f.Kr.), vars skrivare beskrev Punt som ”gudarnas land”, som välsignats med en uppsjö av eftertraktade varor.

Egyptierna började resa till Punt för cirka 4500 år sedan.

Look and Learn/Bridgeman Images

Hatschepsut skickade en stor expedition till Punt cirka år 1500 f.Kr. Hennes fem handelsfartyg återvände fyllda med bland annat rökelse och myrra.

Look and Learn/Bridgeman Images

Fartyg seglade enligt egyptiska källor söderut från Egypten till Punt. Alltså måste Punt ha legat vid södra delen av Röda havet – vilket bekräftats av nya arkeologiska un­­­­der­­­sökningar.

Look and Learn/Bridgeman Images

Trots att Punt tydligen var både rikt och mäktigt vet historikerna inte mycket om det afrikanska riket. Egyp­tiska källor ­uppger att Punt låg söder om Egypten, men rikets exakta placering har länge varit en gåta, eftersom forskarna aldrig har hittat några arkeologiska spår.

År 2020 kunde forskare vid Dartmouth College i New Hampshire i USA dock avslöja att det gåtfulla riket med stor ­sannolikhet låg vid Afrikas horn – ett stort område i Östafrika, som omfattar det som i dag är Etiopien, Eritrea, ­Djibouti och delar av Somalia och Jemen.