Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kattmumien var fylld med lindor, som skulle få den att verka större än den egentligen var.

© University of Aberdeen
Civilisationer - Egyptier

Egyptisk kattmumie avslöjad som förfalskning

Egyptierna gjorde mumifierade husdjur till en hel industri, men nya skanningar visar att mumierna inte alltid var vad de gav sig ut för att vara.

När en grupp forskare på Aberdeens universitets museum genomförde datortomografiundersökningar av sina utställda mumier från det gamla Egypten fick de en överraskning. Skanningarna skulle avslöja vad mumierna innehåller, och ligga till grund för 3D-modeller av innehållet.

När det var dags för museets stora kattmumie visade det sig dock att den inte innehöll en vuxen katt, utan skelettet av en liten kattunge.

Du kan se kattmumiens innehåll här:

Djurmumier utan djur

Kattungen var balsamerad och inlindad i lindor, som fick mumien att se större ut.

Enligt Neil Curtis vid universitetet i Aberdeen handlade det om ekonomi: ”Man kunde tjäna mer pengar på en stor kattmumie än på en liten, så man fick den helt enkelt att verka större”, säger han.

Andra museer har gjort liknande upptäckter: På Fields Museum i Chicago upptäckte forskarna till exempel att många av deras djurmumier inte innehöll minsta spår av djur, utan i stället var fyllda med läder och grus.

Mumieindustri

”Det ser ut som om kattungens nacke är bruten, så det är ju en grym historia”, säger Neil Curtis och fortsätter: ”Men den lär oss mer om vardagen i det gamla Egypten och om de traditioner som omgav templen."

Många egyptier ville ha sina sällskapsdjur med sig i graven, men kattmumier fungerade även som offergåvor till gudarna – i synnerhet till gudinnan Bastet, som avbildades som en katt.

De mumifierade djuren gav upphov till en hel industri i Egypten, och man uppskattar att upp till 70 miljoner djurmumier producerades.

Läs också:

Egyptier

Egyptens överklass ­begravdes i krukor

3 minuter
Egyptier

Första begravningsträdgården från det gamla Egypten hittad

2 minuter
Egyptier

Egyptens frigjorda kvinnor chockade alla

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj