Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix

Egyptiernas Pompeji är en guldgruva av kunskap

I utkanten av dagens Luxor är arkeologer i färd med att gräva ut Aten – den hittills största egyptiska forntidsstad som hittats. I likhet med italienska Pompeji innehåller staden fantastiska fynd.

”Jag skulle vilja kalla den försvunna staden för den viktigaste arkeologiska upptäckten sedan Tutankhamuns grav. Staden ger oss en sällsynt inblick i egyptiernas vardag”, säger professor Betsy Bryan vid det amerikanska Johns Hopkins University.

Sedan utgrävningarna inleddes i september förra året har arkeologerna avtäckt bland annat ett bageri, en smedja, privatbostäder, verkstäder för glasproduktion och administrationsbyggnader. Och utgrävningsarbetet är långtifrån färdigt.

Aten var en storstad under Tutankhamuns farfar – farao Amenhotep III (1391–1353 f.Kr.), som härskade över ett starkt och välmående Egypten. Den kände egyptologen Zahi Hawass kallar därför Aten för ”den försvunna gyllene staden”.

Gravarna i Aten visar inga tecken på att ha plundrats, så arkeologerna räknar med att hitta guld och andra skatter i de största gravarna.

© Xinhua via www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

Skatter kommer att dyka upp

Enligt Hawass rör det sig om en sensation, eftersom så många utländska arkeologer under årens lopp förgäves letat efter staden. Under Amenhoteps son Akhenaton övergavs staden, men under Tutankhamun återfick den sin forna storhet. Aten var bebodd fram till 600-talet efter Kristus, varpå den försvann i ökensanden.

Utöver välbevarade murar har arkeologerna även hittat ringar, rikligt dekorerad keramik och amuletter i staden. Enligt arkeologerna kan vi emellertid förvänta oss mycket mer av Atens stora gravplats, som nu har lokaliserats. ”Forskarlaget räknar med att hitta orörda gravar fyllda med dyrbarheter”, skriver de i ett pressmeddelande.

Du kan se mycket mer i en video från utgrävningarna i Aten:

Video