Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Egyptierna uppfann de randiga strumporna

Ny skonsam teknik kan avslöja vilka färger och tekniker de gamla egyptierna använde, när de färgade sina strumpor.

Med hjälp av en helt ny teknik har forskare vid British Museum kunnat avslöja de olika färger som använts i en stickad egyptisk barnstrumpa från omkring år 300 efter Kristus.

Strumpan hittades i en avfallsgrop i staden Antinoupolis (i dag Sheikh Ibada), tjugo mil söder om Kairo. Färgerna har falnat, men med en ny flerspektrum-bildteknik kan forskarna slå fast hur strumpan såg ut från början.

UV-ljus avslöjar ursprungliga färger

Tekniken utnyttjar bland annat ultraviolett och infrarött ljus i specifika våglängder. När ljuset träffar strumpan och reflekteras kan skillnader i garnet registreras med särskilda kameror, och på så sätt framträder färgerna.

På strumpan har det gått att se bland annat se röd, blå och gul, och den är därmed det tidigaste exemplet på en strumpa i flera färger. Huruvida detta har varit ett estetiskt val kan man dock inte säga med säkerhet.

Tekniken aktar tyget

Till skillnad från exempelvis kol 14-dateringar och färganalyser kräver tekniken inte att man tar fysiska prover av föremålet.

”Tidigare var du tvungen att ta en bit av materialet. Och den här strumpan är från år 300 efter Kristus. Den är liten, den är ömtålig, och du skulle vara tvungen att förstöra en del av den. Men med denna flerspektrum-bildteknik har du en god indikation av hur färgerna såg ut”, säger Joanne Dyer, som är forskare vid British Museum, till The Guardian.

Läs också:

Kungens två dolkar, från Tutankhamuns (cirka 1370–52 före Kristus) grav
Egyptier

Egyptierna betraktade järn som en gudagåva

2 minuter
Egyptier

Hur inavlade var de ­egyptiska faraonerna?

1 minut
Egyptier

Hur löste man hieroglyfernas gåta?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj