Egyptierna använde lejon som lås

Repsystem, dolda sidoingångar och sigill av slam från Nilen var några av de finurligheter som skulle skydda mumier och rikedomar. Men de använde också lås formade som lejon, vilka fungerade i stort sett som våra moderna lås.

24 mars 2014

Egypterna säkrade palatsen med lejonlås

Gamla tiders egyptier låste dörrarna till såväl tempel, gravar och privata hem.

Från ca 300 f.Kr. till 200 e.Kr. finns ett stort antal lås bevarade med samma motiv – ett lejon antingen avbildat i liggande ställning eller också bara huvudet.


Låset var egentligen en dörrslå

Låsen har fungerat som en vanlig dörrslå. Dörren var olåst när lejonet låg dolt i en kanal utskuren i dörrkarmen. När dörren skulle låsas drog husägaren ut lejonlåset från kanalen och vidare ut över dörren som blockerades.

Kanalen i dörrkarmen var klädd med metall och hade inbyggda skenor som gjorde att regeln gled smidigt fram och tillbaka.

De egyptiska låsen påminde om våra moderna lås

Ett av de bevarade lejonlåsen har en alldeles speciell funktion. Låset, som enligt arkeologerna är från det första århundradet e.Kr., har en skåra i sidan. Här har ett trästift fungerat som ett fall-lås.

När husägaren låste dörren genom att skjuta fram låset, föll trästiftet ned på så sätt att låset inte kunde skjutas tillbaka igen. Denna typ av lås är en variant av våra dagars stiftlås. Egyptierna använde det alltså redan omkring 4000 f.Kr.

Läs mer om de egyptiska låsen


Ladda ned hela artikeln från Världens Historia nr 6/2014 och se hur den egyptiska versionen av de moderna låsen fungerade.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...