Såret i Ramses III:s hals doldes av ett bandage och kunde inte ses utifrån.

Egyptens siste store farao fick halsen avskuren

Forskarna har länge känt till att den berömde faraon Ramses III av Egypten mördades under en palatskupp. Nu vet de också hur.

20 maj 2013

Farao Ramses III fick halsen avskuren

Med moderna rättsmedicinska metoder har en av det gamla Egyptens största gåtor nu lösts: hur farao Ramses III dog. Enligt samtida rättegångsdokument dödades den berömde faraon under ett kuppförsök år 1155 f Kr. Man har dock inte känt till döds­orsaken. Efter en undersökning av Ramses mumie kan man emellertid konstatera att han fick halsen avskuren.

"Snittet är så djupt att det går ända in till ryggraden. Såret måste ha varit dödligt", säger professor Albert Zink vid EURAC, det italienska institutet för mumieforskning.

Skanning av farao avslöjade dödsorsaken

Forskarna upptäckte skadan, när de med datortomografi undersökte mumien, som hittades 1881. Såret täcks av ett bandage, men skanningar visar att snittet skar igenom luftstrupe och artärer.

Man är dessutom säker på att faraon inte kan ha tillfogats skadan efter döden. Man har nämligen hittat en lyckoamulett i såret – troligen ditlagd av balsameraren. Enligt rättegångshandlingarna var det hustrun Tiye och sonen Pentawer som låg bakom kuppen. Det sägs att Pentawer begick självmord efter rättegången.


En datortomografi visar att Ramses fick halsen avskuren med ett 7 cm långt snitt. Inne i såret ligger en amulett.

Kanske är du intresserad av...