Egyptens överklass ­begravdes i krukor

Keramikkrukor användes som kistor i det gamla Egypten, men ny forskning slår fast att de inte var någon lågprislösning.

I det gamla Egypten begravdes många barn i stora krukor.

© Getty Images

Historiker har länge kallat Egyptens många tusen krukbegravningar för en nödlösning för barn till fattiga som inte hade råd med mumifiering och sarkofag.

Det är emellertid helt fel, hävdar den franske egyptologen doktor Yann Tristant och bioarkeologen Ronika Power vid Macquarie University i Sydney i Australien.

De har undersökt krukgravar från 68 olika platser i Egypten och konstaterar att även överklassens barn på många håll lades till vila i en stor keramikkruka.

Forskarna antar att krukan symboliserade livmodern – och ­gjorde de döda klara för återfödelse.

© Getty Images

Endast för de rika

I guvernören Ima-Pepis grav låg till exempel en kruka med resterna av ett spädbarn – troligen hans son.

Sonen hade fått pärlor överdragna med guld med sig i döden. Andra begravningskrukor innehöll elfenben och dyra textilier – lyxvaror som inga egyptiska bönder eller daglönare hade råd med.

Själva krukan var dess­utom så dyr att de flesta förmodligen begravdes direkt i den torra sanden ­inlindade i endast en svepning.

Guldbelagda pärlor, smycken av elfenben och andra dyra gåvor visar att inte enbart fattiga valde krukor som kista.

© Getty Images

Stort symbolvärde

Forskarna konstaterar att krukorna inte bör betraktas som billiga kistor som skulle återanvändas utan som värdefulla föremål med stort symbolvärde:

Krukans inre symboliserade livmodern och gjorde den avlidne klar för pånyttfödelse.

Lokala traditioner eller påverkan från främmande kulturer kan ha fått överklassen att välja begravning i krukor.

Tre snabba frågor ...

Ronika Power
Bioarkeolog och egyptolog, Macquarie University i Sydney

  • Hur omfattande är er undersökning? Totalt undersökte vi 1809 barngravar från perioden 3300 till 1650 före Kristus. Av dessa begravdes endast 746 i något slags kista, och endast 329 i keramikkrukor.
  • Vet ni varför de förmögna inte gav sina barn en mer luxuös begravning? Det kan det finnas flera skäl till, men ett av de viktigaste är att krukor lämpar sig oerhört väl för att bevara den avlidna. Vi tror även att egyptierna såg ett stort symbolvärde i att deras barn begravdes i något ”hemvant” – en stor kruka från hemmet. Krukan fick nytt liv, vilket egyptierna även föreställde sig att de döda fick.
  • Är krukbegravningar ett egyptiskt påfund? Nej, krukor användes som kistor i Levanten (Syriens och Libanons kusttrakter, red.) redan 6000 år före Kristus. Även på Balkan, i Kaukasus och i Afrika har döda begravits i krukor.