Egyptens gudar

Osiris, Anubis, Isis – du har kanske hört namnen på de egyptiska gudarna, men vad står de egentligen för? Få en överblick över de viktigaste egyptiska gudarna här.

25 februari 2016 av Lars Thomas

De gamla egypterna var lantbrukare. Deras rikedom grundades på Nilens översvämningar som gjorde marken bördig.­ För egypterna var naturen helig, och många av deras gudar har fått drag av djur, t.ex. ett djurhuvud. Man offrade också till gudarna.


Den egyptiska gudavärlden var stor med bland annat många­ lokala­ smågudar, men här visar vi bara de viktigaste. Gudarnas värld var komplicerad då många gudar ändrade skepnad med tiden.

Vissa gudar var släkt med varandra, och det finns exempel på syskon som bildar par; de äktenskapen var de förnämsta.

Kosmosgudarna

RE

Re, eller Ra, är den högste guden: Solguden, som styr över ljuset. Har ofta falkhuvud, omgiven av en kobra.

© Bridgeman

THOT

Thot är mångud och visdomsgud. Han håller ordning på kalendern och är bibliotekens be­skyddare.­ Ses med ibis­huvud eller som babian.

© Corbis

NUT

Nut är krigs- och vapen­gudinna. Hon är mor till solguden Re. Nut avbildas som regel i form av en människa beväpnad med båge och pilar.

© AKG

Fruktbarhetsgudarna

BASTET

Bastet är kärlekens och glädjens gudinna. Hon är en av de blidaste och vänligaste av Egyptens gudar. Bastet avbildas som en kvinnovarelse med katthuvud. Hon symboliserar fruktbarhet, erotik och skydd vid graviditet och förlossning.

© AKG

GEB

Geb är jordens gud. Han ger jorden fruktbarhet och människorna förmågan att odla grödor. Geb ser till att de döda behandlas rättvist på andra sidan. Han har människokropp med en krona på huvudet och ledsagas ofta av sitt djur, gåsen.

© AKG

HATHOR

Hathor är en av flera modergudinnor. Hon är även gudinna för kärlek, livsglädje, sång, dans och musik. Hon symboliserar kvinnlig sexualitet och omsorg. Hathor avbildas ofta i form av en människa med kohuvud eller som en kvinna med kohorn. 

© AKG

Gudarnas elit

Myten om Osiris är den viktigaste av alla i den egyptiska gudavärlden. Osiris är barn till jordguden Geb och det är också hans hustru, systern Isis.

När Osiris har efterträtt sin far på tronen, drabbas Osiris bror Seth av avund. Han lockar in Osiris i en mumiekista, lägger på locket och häller flytande bly över kistan. Senare lyckas Isis hitta och ta hem kistan.

Tillsammans med sin syster Neftys (som är gift med brodern Seth) lyckas hon väcka Osiris så pass mycket att han kan göra sin fru gravid, och hon föder sonen Horus.

Seth finner senare kistan med Osiris och sliter hans kropp i 14 (i en del versioner 42) bitar. Delarna sprids ut över hela Egypten. 

HORUS

Horus är faraos skyddsgud. Han avbildas som en falk eller med falkhuvud.

OSIRIS

Guden Osiris är dödsrikets härskare och guden för regeneration och åter­skapande. Osiris är också växtlighetens gud. Osiris ses ofta med en så kallad atef-krona på huvudet och skägg, som är böjt nedtill.

ISIS

Egyptens översta moder­gudinna liksom kvinnornas och födelsens gudinna.

© Corbis

Gudarna för kaos & död

SETH

Seth är guden för ofruktbara öknar,­ för torka och åska, och karavanernas skyddsgud. Man vet inte vilket djur hans huvud föreställer.

© Mary Evans

NEFTYS

Neftys är gift med Seth. Hon är gudinna över död och gravar, – med födslar som bisyssla. Neftys avbildas oftast som människa.

© AKG

ANUBIS

Anubis är den viktigaste­ dödsguden, dödsrikets väktare och mumifieringens gud. Anubis avbildas som schakal, eller som människa med schakalhuvud. Anubis är barn till Osiris och hans svägerska Neftys. 

© Corbis

Kanske är du intresserad av...