Ahmed Gomaa Xinhua/Xinhua/Ritzau Scanpix
Världens äldsta mumie Hekashepes

Egyptens äldsta mumie hittad

Längst nere i ett 15 meter djupt schakt har egyptiska arkeologer gjort ett spektakulärt fynd: en 4 300 år gammal mumie i en fullkomligt orörd gravkammare. ”Det är den mest fantastiska upptäckt”, säger arkeologerna.

Egyptiska arkeologer har de senaste åren genomfört stora utgrävningar i Sakkara, det gravkomplex som hör till Egyptens ursprungliga huvudstad Memfis.

Det senaste fyndet i området är ovanligare än de flesta. I botten av ett 15 meter djupt, dolt schakt låg vad arkeologerna tror är den äldsta, kompletta mumien som någonsin hittats i Egypten.

”Det är den äldsta kompletta mumie som någonsin hittats i Egypten.” Arkeologen Zahi Hawass.

Schaktet är beläget intill den egyptiske faraon Djosers trappstegspyramid, som uppfördes omkring 2650 före Kristus och är den äldsta komplexa stenstrukturen i världen.

En rik och viktig egyptier

Den 4 300 år gamla mumien var en man vid namn Hekashepes, en förmögen och framstående person, som begravts i en 25 ton tung sarkofag av kalksten. Sarkofagen var försluten med murbruk.

”Jag stack in huvudet för att se vad som fanns i sarkofagen: en vacker mumie, helt täckt med guld”, berättade arkeologen Zahi Hawass, som tidigare var minister med ansvar för fornminnen i Egypten.

Guldet understryker mannens rikedom och med sig i graven hade han även fått ett vackert armband över bröstet.

Hekashepes var ingen kunglighet, men han har möjligen haft en koppling till faraon. I samma schakt fann arkeologerna fyra andra gravar med mumifierade människor som hade prominenta positioner.

Djosers trappstegspyramid

Efter 14 års restaurationsarbete öppnades Djosers 4 500 år gamla trappstegspyramid på nytt för allmänheten år 2020.

© Creative Commons

Den första var en man vid namn Khnumdjedef, som fungerade som högt uppsatt administratör av rikets undersåtar och präster under Unas, den femte dynastins siste farao.

Den näst största graven tillhörde en man vid namn Meri, som var ”hemlighetshållare och assistent till palatsets store ledare”. De båda sista gravarna tillhörde en präst och en domare.

I schaktet fann arkeologerna även ett flertal vackra statyer från samma period, och de har nu oändligt försiktigt hissats upp ur det djupa schaktet.

Mumierna har ännu inte visats för allmänheten och kommer att få stanna kvar i sina viloplatser tills vidare.

Video: De första bilderna av den gamla mumien

Video