Egypten återuppför ett av antikens sju underverk

Fyrtornet på Faros vid Alexandria var ett av historiens mest berömda byggnadsverk - nu kommer egyptierna bygga upp det arkitektoniska underverket där det ursprungligen stod.

Grönt ljus för bygget

Egyptiska myndigheter har precis gett grönt ljus för att återuppföra ett av antikens sju underverk - fyrtornet på Faros. Det cirka 130 meter höga tornet var under århundraden världens högsta byggnad, tills det att flera jordbävningar jämnade det med marken i början av 1300-talet. Innan dess hade den imponerande fyren lett sjöfolk säkert i hamn i över 1 500 år.

Fyrtornet hittades i hamnen

Ruinerna av fyren hittades 1994 i Alexandrias hamn. Enligt planerna ska det nya monumentet uppföras bara några får meter från dess ursprungliga plats. Byggprojektet har precis godkänts av de egyptiska myndigheterna med ansvar för landets antikviteter och har nu skickats till godkännande hos Alexandrias guvernör. Ett slutligt godkännande betraktas endast som en formalitet, eftersom guvernören själv föreslog projektet i sin tid.

Stort bål varnade sjömän

Byggandet av det ursprungliga fyrtornet inleddes år 280 f.Kr. av Ptolemaios I - en av Alexander den Stores generaler som intog Egypten efter Alexanders död. Byggnaden bestod av en fyrkantig bas, ett åttakantigt mellanstycke och en rund topp. På dagen varnades sjömän med en stor spegel som reflekterade solens strålar. På natten tändes ett jättelikt bål i toppen av tornet.