Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Civilisationer - Egyptier

Egypten återuppför ett av antikens sju underverk

Fyrtornet på Faros vid Alexandria var ett av historiens mest berömda byggnadsverk - nu kommer egyptierna bygga upp det arkitektoniska underverket där det ursprungligen stod.

Grönt ljus för bygget

Egyptiska myndigheter har precis gett grönt ljus för att återuppföra ett av antikens sju underverk - fyrtornet på Faros. Det cirka 130 meter höga tornet var under århundraden världens högsta byggnad, tills det att flera jordbävningar jämnade det med marken i början av 1300-talet. Innan dess hade den imponerande fyren lett sjöfolk säkert i hamn i över 1 500 år.

Fyrtornet hittades i hamnen

Ruinerna av fyren hittades 1994 i Alexandrias hamn. Enligt planerna ska det nya monumentet uppföras bara några får meter från dess ursprungliga plats. Byggprojektet har precis godkänts av de egyptiska myndigheterna med ansvar för landets antikviteter och har nu skickats till godkännande hos Alexandrias guvernör. Ett slutligt godkännande betraktas endast som en formalitet, eftersom guvernören själv föreslog projektet i sin tid.

Stort bål varnade sjömän

Byggandet av det ursprungliga fyrtornet inleddes år 280 f.Kr. av Ptolemaios I - en av Alexander den Stores generaler som intog Egypten efter Alexanders död. Byggnaden bestod av en fyrkantig bas, ett åttakantigt mellanstycke och en rund topp. På dagen varnades sjömän med en stor spegel som reflekterade solens strålar. På natten tändes ett jättelikt bål i toppen av tornet.

Läs också:

Kända krigsmän

Var ligger Alexander den store begravd?

2 minuter
Kända krigsmän

Alexander den Store: Historiens bäste militäre strateg

17 minuter
Kända krigsmän

Alexander den store dog av dåliga nerver

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj