Balsamerare glömde verktyg i hjärnan
Med en pinne tog egyptierna ut en avlidens hjärna genom näsan. Ett överraskande resultat av en mumieskanning visar dock att ingreppet faktiskt kunde gå snett.

Pinnen i kraniet avslöjades efter en skanning. Forskarna fick ut verktyget genom en titthålsoperation.
Egyptisk balsamerare glömde redskap i kraniet
För 2 400 år sedan glömde en otursam egyptisk balsamerare ett av sina verktyg i kraniet på en omkring 40-årig avliden kvinna. Mumien har sedan 1800-talet funnits på det arkeologiska museet i Zagreb i Kroatien, och vid en datortomografi upptäcktes det kvarglömda instrumentet.
Pinne användes för att ta ut hjärnan
Skanningen gjordes redan 2008, men inte förrän nu har forskare vid universitetssjukhuset Dubrava tagit ut det främmande objektet genom en titthålsoperation. Träpinnen, som satt mellan hjässbenet och bakhuvudet, bör enligt forskarna ha använts när hjärnan skulle avlägsnas inför balsameringen. För att undvika förruttnelse togs alla inre organ ut ur den dödes kropp. Balsameraren drog vanligtvis ut hjärnan genom ett hål i näsbenet. Den hjärnsubstans som inte fastnade på pinnen rann då ut genom hålet i näsan när den döde placerades på mage.
Balsamerare använde järntenar för att ta ut hjärnan
Endast en gång tidigare har forskarna hittat ett instrument inne i ett mumiekranium, så den nyfunna pinnen är unik, särskilt som egyptierna enligt flera källor använde metallstänger för att avlägsna hjärnan. Den drygt 9 cm långa träpinnen pekar därför på att även enklare mumifieringar förekom, vid vilka balsameraren använde billigare instrument som kunde gå av under proceduren.
"Det är känt att mumifiering utfördes i stora delar av det fornegyptiska samhället. Det var tidskrävande och dyrt, och därför kunde inte alla få samma typ av mumifiering", berättar radiologen Mislav Cavka, som lett undersökningen.