Anne Austin/University of Missouri-St. Louis

Babytatueringar var populära i det gamla Egypten

Svanktatueringen är betydligt äldre än man kan tro. I det gamla Egypten hade tatueringar på länden dock en helt annan betydelse.

I närheten av Konungarnas dal i södra Egypten har arkeologer funnit bevis för en tidigare okänd sedvänja från faraonernas tid: heliga tatueringar på nedre delen av ländryggen.

Upptäckten gjordes i staden Deir el-Medina, där arbetarna och deras familjer bodde, medan de högg ut faraonernas gravar.

I staden hittade amerikanska arkeologer kvarlevorna av sex kvinnor, som för cirka 3 500 år sedan hade tatuerats.

”Bevis för forntida tatueringar är ovanliga, eftersom man ska ha turen att hitta välbevarad hud”, förklarar bioarkeologen Anne Austin vid University of Missouri i USA.

I sin rapport konstaterar Anne Austin att forntidens svar på svanktatueringen förknippades med den egyptiska guden Bes, som skyddade kvinnor och barn i samband med förlossningar.

Forskarna har endast hittat delar av ländtatueringen, men så här tror de att den kan ha sett ut.

© Anne Austin/University of Missouri-St. Louis

Svårt att hitta bevis

Hittills har inga kvarlevor av män med tatueringar från det gamla Egypten hittats, och under lång tid ansåg forskare att det endast var prostituerade kvinnor som lät tatuera sig. Nyare fynd tyder dock på att även prästinnor bar kroppsutsmyckningar – och kanske de flesta av Egyptens hemmafruar.

Nu fortsätter de amerikanska forskarna jakten på fler ”babytatueringar”, men arbetet kräver en viss portion tur:

”Eftersom vi aldrig listat ut hur man packar upp mumier, är vår enda möjlighet att hitta tatueringar på kroppar som blottlagts av gravplundrare“, säger Anne Austin.