Arkeologer hittar unik begravningsträdgård från det gamla Egypten

Forskare har känt till begravningsträdgårdar från teckningar i gamla gravar, men nu har de äntligen funnit en. Den kan lära oss mer om allt från vardagsliv till religiösa seder.

Forskare har samlat fröer i små bäddar i en ovanlig begravningsträdgård på cirka 30 kvadratcentimeter, som kan ha innehållit exempelvis sallad för att blidka gudarna.

© CSIC

Sallad och frukter till gudarna.

De gamla egyptierna odlade grönsaker, frukter och träd för att vårda sin relation till gudarna.

Det är i alla fall vad man länge antagit utifrån avbildningar av så kallade begravningsträdgårdar på väggarna i flera gravkammare. Nu har forskare äntligen hittat ett fysiskt bevis för en begravningsträdgård i närheten av Konungarnas dal vid staden Luxor.

Växter avslöjar egyptiernas tro

Trädgården är omkring 4000 år gammal och mäter cirka två gånger tre meter.

Den är indelad i små rum – eller odlingsbäddar – på cirka 30 kvadratcentimeter, där egyptierna har odlat växter av symbolisk betydelse, och som har spelat en roll i begravningsritualer.

Bakom fyndet står professor José Manuel Galán från CSIC (Spanish National Research Council).

”Trädgården kan lära oss mer om egyptiernas religiösa övertygelser och seder, men även om kulturen och samhället vid tiden för den tolfte dynastin, då Thebe var den gemensamma huvudstaden för Övre och Nedre Egypten (Egypten var delat i två under faraonernas tid, red.),” säger professor Galán till Phys.org.

Trädgården utgör alltså fysiska rester från det gamla Egyptens tolfte dynasti – cirka 2000 år före Kristus.

Sallad för att återuppstå

Forskarna vet att olika växter har haft en betydelse för egyptierna. Sallad och sykomorfikon har till exempel gett döda egyptier bättre möjligheter för att återuppstå.

Sykomorfikon.

© Shutterstock

Forskarna har ännu inte identifierat växterna i den nyfunna begravningsträdgården, men de har samlat ihop flera frön, och analyser ska nu visa vad det är för växter.