En av skatterna i farao Tutankhamuns grav från år 1323 före Kristus var en kniv med ett blad av järn. Det är dock sällan järn hittas i utgrävningar från det gamla Egypten.
Egyptierna visste inte hur man utvinner järn ur järnmalm, så de hade bara en källa till den hårda metallen: meteoriter.
En del av dessa fasta kroppar från rymden innehåller rent järn, som de egyptiska smederna kunde hamra till redskap vid ässjan.
Meteoriter är dock sällsynta – och endast omkring sex procent av dem är järnhaltiga – så metallen fanns bara i mycket liten mängd.
Därför betraktades knivar av det slag som Tutankhamun fick med sig i graven som en furstlig skatt, och sannolikt såg egyptierna meteoriterna som gåvor från gudarna till farao.
Egyptierna var dock skickliga på att arbeta med mjukare metaller. De hade till exempel lärt sig att blanda koppar och tenn för att framställa brons, som de flesta egyptiska vapen och redskap var gjorda av.
Egyptierna hade dessutom hundratals guldgruvor. De menade att guld var solguden Res hud. De enorma mängder guld som utvanns användes till bland annat smycken, amuletter, masker och gravmonument.
Silver var å andra sidan väldigt sällsynt. Det ansågs av vissa som ännu värdefullare än guld.
Först omkring år 500 före Kristus lärde sig egyptierna att utvinna järn från järnmalm och tog därmed steget in i järnåldern.