10 saker som du – kanske – inte visste om forntidens egyptier

Faraons hår var heligt, barn gick omkring nakna och slavar smordes in i honung. Vi har samlat tio överraskande fakta om forntidens Egypten, som du – kanske – inte kände till.

1. Faraon hade heligt hår

En faraos undersåtar fick aldrig se hans hår. Den egyptiske härskaren gick därför alltid omkring iklädd en krona eller en huvudbonad av randigt tyg.

2. Pojkar var skalliga

Rika egyptier gick med peruker, medan de mindre bemedlade medborgarna antingen hade långt, löst hår eller uppsatt i tofsar. Små pojkar fick huvudena rakade och hade bara kvar en liten lock som flätades.

3. Hjärtat var heligt

När en egyptier mumifierades avlägsnades hjärnan med en lång krok via näsborrarna. Alla inälvor togs ut och placerades i separata burkar. Det enda organ som inte togs ut var hjärtat, som egyptierna betraktade som själens hemvist.

4. Ramses älskade sina 156 barn

Ramses II (1279–1213 f.Kr.) hade åtta fruar och över 100 älskarinnor. Han fick 96 söner och 60 döttrar och var så stolt över sin avkomma att han lät dem – tvärt emto egyptiska traditioner – avbildas på flera monument.

5. Faraon hatade flugor

Farao Pepi II stod inte ut med flugor. Därför lät han sig alltid – enligt en del källor – omges av en grupp slavar insmorda i honung, så att flugorna i stället ansatte de stackars slavarna.

6. Barn behövde inte kläder

Klimatet i forntidens Egypten var så varmt att de flesta barn gick omkring nakna fram till puberteten. Män var iklädda en sorts kjolar, medan kvinnorna bar tunna klänningar.

7. Kvinnorna stod på egna ben

Kvinnorna i forntidens Egypten var juridiskt jämställda och kunde till exempel själva bestämma om de ville ta ut skilsmässa. De var även ekonomiskt självständiga och kunde driva egna företag och anställa män.

8. Jorden var platt

Egyptierna var övertygade om att jorden var platt som en pannkaka. Enligt egyptierna flöt Nilen genom jordens centrum.

9. Egyptierna var 2 000 år före sin tid

År 1945 fick den skotske läkaren Alexander Fleming Nobelpriset i medicin för sin upptäckt av att en del mögelsvampar dödar bakterier. Forntidens egyptier hade redan kommit underfund med dess verkan och behandlade exempelvis sår med mögligt bröd.

10. Alla sminkade sig

Både män och kvinnor var sminkade i det gamla Egypten för att skydda sig mot solen. De smorde till exempel grön eller svart ögonskugga på ögonen för att skona dem från starka solstrålar. Det gröna sminket tillverkades av koppar och det svarta av bly.